Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Za popieranie holokaustu dostal biskup ďalšiu pokutu

Richard Williamson
Richard Williamson

REGENSBURG - Na pokutu 6500 eur odsúdil dnes v neprítomnosti krajinský súd v bavorskom Regensburgu britského biskupa Richarda Williamsona, člena kontroverzne vnímaného tradicionalistického Bratstva svätého Pia X., a to za verejné popudzovanie. Informovala o tom agentúra DPA.

Nemecká justícia uznala Brita už v prvostupňovom procese za vinného z rovnakého deliktu a vlani v apríli ho odsúdila na pokutu 10.000 eur za to, že v televíznom rozhovore popieral holokaust.

Interview pre švédsku televíziu, v ktorom sa biskup vyjadril, že neverí v zabíjanie židov v plynových komorách nacistami počas druhej svetovej vojny, nakrútil televízny štáb na nemeckej pôde v roku 2008. Práve preto sa príslušná nemecká prokuratúra považuje za kompetentnú v prípade. Popieranie holokaustu je na území spolkovej republiky trestným činom.

Prokuratúra i obhajoba sa proti prvostupňovému rozsudku odvolali. Odvolacie súdne konanie odložili minulý rok v poslednej novembrovej dekáde, iba niekoľko dní pred jeho plánovaným otvorením 29. novembra. Príčinou bol fakt, že sa kauzy prekvapujúco vzdal dovtedajší obhajca britského biskupa Matthias Lossman, a to po vzájomnej dohode.

Williamson sa na pojednávaní v Regensburgu, podobne ako na prvostupňovom procese, nezúčastnil. Jeho advokáti pri otvorení odvolacieho procesu pred týždňom opätovne spochybnili kompetentnosť súdu a avizovali, že budú s určitosťou požadovať oslobodenie svojho mandanta v plnom rozsahu, pretože rozhovor britského občana pre švédsku televíziu nebol určený pre nemeckú verejnosť a nemecký súd tak podľa ich názoru nemôže byť kompetentný v tejto záležitosti.

Prokuratúra žiadala zvýšenie pokuty na 12.000 eur. Vyjadrenia britského biskupa, ktoré prenikli na verejnosť práve po zrušení exkomunikácie štyroch tradicionalistických duchovných pápežom Benediktom XVI., výrazným spôsobom zaťažili vzťahy medzi katolíckou cirkvou a židovskými organizáciami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu