Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

New York zaplavila burina, môže spôsobiť slepotu!

Rastliny marihuany v New Yorku merajú niekoľko metrov
Rastliny marihuany v New Yorku merajú niekoľko metrov

NEW YORK - Niekoľko metrov vysoký boľševník obrovský doslova zaplavil štát New York a ohrozuje zdravie ľudí. Miazga, ktorá z neho vyteká, totiž spôsobuje popáleniny, pľuzgiere, trvalé zjazvenie či dokonca slepotu.

Situácia je tak vážna, že Úrad pre ochranu prírody (DEC) vydal varovanie a zriadil horúcu linku. "Ak rastlinu uvidíte, v žiadnom prípade sa jej nedotýkajte. Je to jeden z tunajších najnebezpečnejších a najinvazívnejších druhov v krajine," uviedol odborník na zemskú flóru Charles O'Neill.

Ak sa miazga boľševníku dostane na kožu a vystaví slnečnému žiareniu, postihnutý skončí s popáleninami tretieho stupňa a nepeknými jazvami. V prípade, že tekutina zasiahne oči, človek môže dokonca oslepnúť. Pracovníci DEC-u preto vyzvali ľudí, aby každý nález takejto rastliny okamžite nahlásili. K nej potom vyšlú tím odborníkov, ktorý ju zlikviduje.

Boľševník obrovský pochádza z Kaukazu a do Spojených štátov ju priviezli začiatkom 19. storočia. Odvtedy sa rozšíril prakticky do celej krajiny. Môže dorastať až do výšky troch metrov a jej stonka je hrubá niekoľko centimetrov.

Marihuana v New Yorku

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu