Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odborníci varujú: Narkomani vyrážajú na makové polia!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRNO - Drogovo závislých, ktorí sa vydávajú na makové polia, aby na nich mohli konzumovať surové ópium, pribúda. Neuvedomujú si pritom, že táto látka má až stonásobne vyšší účinok než napríklad marihuana. Problém sa objavil na južnej Morave a narkomanov varoval Jiří Valnoha zo združenia Podané ruky, ktoré sa snažia pomáhať narkomanom s liečbou ich drogovej závislosti.

"Vplyvom záujmu o surové ópium sledujeme, že tento rok poľnohospodári vysadili menej maku a svoje polia umiestňujú do odľahlejších oblastí, aby neboli tak na očiach," uviedol. Narkomani ópium z makovíc fajčia alebo si ho aplikujú striekačkami vnútrožilovo.

Počet polí s makom podľa Valnohu ubúda, pretože poľnohospodári nie sú schopní úrodu ustrážiť pred nezvanými hosťami a navyše sa s nimi môžu dostávať aj do konfliktov.

Česko je pritom jednou z mála krajín v Európe, ktorá pestovanie maku, z ktorého možno vyrobiť tvrdé drogy ako heroín a morfium, neobmedzuje. V zahraničí môžu mak pestovať len poľnohospodári so špeciálnou licenciou, navyše musia preukázať, že ich polia sú strážené.

"Dôrazne chceme verejnosť pred experimentmi s ópiom varovať. Môžu byť veľmi nebezpečné," uviedol Valnoha. Na juhu Moravy je aj napriek tomuto trendu najpoužívanejšou tvrdou drogou pervitín.

V Brne sa o prvenstvo delí pervitín s heroínom. Združenie Podané ruky eviduje v tomto meste približne 2000 narkomanov. V oblasti Blanska, Vyškova a Znojma asi po stovke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu