Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Evakuujú tisíce ľudí, požiar dorazil k jadrovému laboratóriu

Požiar pri meste Los Alamos Zobraziť galériu (7)
Požiar pri meste Los Alamos

SANTA FE - K americkému jadrovému laboratóriu v Los Alamos v štáte Nové Mexiko dorazil požiar, ktorý zachvátil miestne krovinaté a lesné porasty. Oheň v pondelok prenikol aj do rozsiahleho komplexu, ale citlivé zariadenia vnútri areálu neohrozil. Hasiči podľa miestnych úradov plamene v areáli rýchlo zlikvidovali.

Požiar preskočil cestu a spálil porast na asi polhektárovej ploche areálu s rozlohou 93 kilometrov štvorcových. Podľa vedenia laboratória sa však plamene nepriblížili k žiadnym budovám ani k nebezpečným materiálom. Špecialisti v súčasnosti kontrolujú, či sa do vzduchu nedostali jedovaté látky, podľa vedenia laboratória tomu ale zatiaľ nič nenasvedčuje.

Protijadroví aktivisti naopak tvrdili, že plamene prenikli do vzdialenosti piatich kilometrov od miesta, kde sa na povrchu skladuje ožiarený odpadový materiál. Nespresnila, odkiaľ informáciu získali.

Hovorca laboratória Steve Sandoval ale výrok aktivistov odmietol. "Laboratórium vie, že pracuje s nebezpečným jadrovým materiálom a robí maximum pre to, aby tento materiál bol zaistený v železobetónových skladoch. Oheň nebezpečné látky prakticky nijako neohrozuje," vyhlásil.

Požiar vypukol v nedeľu a veľmi rýchlo sa rozšíril, do pondelkového večera spálil podľa agentúry AP porast na 200 kilometroch štvorcových. Plamene sa zatiaľ vôbec nepodarilo dostať pod kontrolu a hasiči sa obávajú, že ak sa čoskoro neutíši silný vietor, môže sa plocha spáleného územia až strojnásobiť.

Naposledy sa výskumné stredisko, v ktorom vyvinuli prvú atómovú bombu, dostalo do ohrozenia požiarom v máji 2000, kedy bola situácia podstatne horšia. Oheň vtedy spálil niekoľko budov s laboratóriami a napáchal škody za jednu miliardu dolárov.

Úrady vyzvali na evakuáciu viac ako 10 tisíc obyvateľov obcí Los Alamos a White Rock. Do boja s plameňmi sa zapojila okrem hasičov aj novomexická národná garda.

Hasiči v súčasnosti v celých Spojených štátoch zápasia s 41 rozsiahlymi lesnými požiarmi, ktoré zatiaľ spálili územia asi 5600 kilometrov štvorcových. Na hranici Arizony a Nového Mexika oheň  spálil už vyše 2150 kilometrov štvorcových lesa. Hasiči už ale ničivý požiar, ktorý sa 29. mája rozšíril zo zle uhaseného táborového ohňa, takmer uhasili.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu