Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Bozkami bojovali proti homofóbii

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRUSEL/ ANTVERPY – Okolo tristo osôb sa zišlo v nedeľu na Hlavnom námestí v Bruseli, aby spoločným objatím a bozkom protestovali proti prejavom homofóbie v Belgicku. V podobnom duchu sa niesol aj koncert v Antverpách, na ktorom sa zúčastnilo asi 6000 ľudí.

Pred niekoľkými dňami došlo v centre Bruselu k násilnému incidentu, keď jedného muža napadli kvôli jeho homosexuálnej orientácii. Incident sa stal v centre mesta, neďaleko známej časti s uličkami, kde sa homosexuáli stretávajú.

Zároveň je to štvrť, v ktorej sa vyskytuje vysoký výskyt mladých moslimov, ktorí, ako uviedla spravodajská agentúra Belga, často prejavujú homofóbne správanie.

Napadnutie muža kvôli jeho sexuálnej orientácii vzbudilo v Belgicku veľkú mediálnu pozornosť, kauza sa dostala na pretras do federálneho parlamentu a belgická vláda sa zaviazala, že prijme politické opatrenia na zníženie homofóbnych prejavov v spoločnosti.

Na nedeľňajšom spontánnom proteste vo forme objatí a bozkov sa zúčastnili muži a ženy všetkých sexuálnych orientácií, heterosexuáli, homosexuáli a lesbicky orientované ženy, informoval organizátor podujatia Niel Verduyckt.

"Toto podujatie je jasným signálom, že už máme dosť takýchto zločinov z nenávisti. My tu žijeme a máme práve milovať koho chceme a ukázať, že milujeme koho chceme," vyhlásil počas podujatia Niel Verduyckt.

V podobnom duchu sa niesol aj koncert na Hlavnom námestí v Antverpách. V tomto meste od štvrtka do nedele prebiehal festival homosexuálne orientovaných ľudí pod názvom Antwerp Pride, na ktorom sa zúčastnilo okolo 60.000 ľudí.

Organizátori koncertu vyhlásili, že aj v Belgicku, podobne ako v iných európskych krajinách je homofóbia bežným javom a obete agresívnych útokov vyzvali, aby bezodkladne o nich informovali políciu alebo lokálne centrá pre rovnoprávnosť šancí, ktoré bojujú za práva sexuálnych menšín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu