Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Štúdia tvrdí: Gejov a heterosexuálov sa dá odlíšiť jediným slovom!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

WASHINGTON/BRATISLAVA - Určiť sexuálnu orientáciu človeka, ktorého nepoznáte, by mohlo byť veľmi ťažké. Psychológovia sa však domnievajú, že v tomto prípade je sluch dôležitejší ako zrak. Stačí totiž, aby osoba povedala iba tie správne slová a príde odhalenie.

Podľa Erika C. Tracyho, kognitívneho psychológa z univerzity v Ohiu, neustále vedieme telefonické rozhovory s ľuďmi, ktorých nepoznáme a práve z nich by sme mali byť schopní identifikovať osobné charakteristiky, ako je vek, rasa či sexuálna orientácia.

V sérii experimentov Tracy a jeho kolega nahrali sedem gejov a sedem heterosexuálnych mužov, ako vyslovujú jednoslabičné slová "mass" (hmota)  "food" (jedlo) a "sell" (predať).

Dobrovoľníkov potom vyzvali na určenie sexuálnej orientácie z nahrávok. V prípade, ak počuli iba začiatočné písmeno "m" neboli toho schopní, ak však začuli napríklad  "ma" úspešnosť bola až 75 percent.

"Sme presvedčení, že poslucháči sa rozhodujú na základe akustických informácií obsiahnutých v samohláske," povedal Tracy. Na čo však presne reagujú, zatiaľ ešte neprišli. 

Iní výskumníci robili rôzne akustické analýzy, prečo homosexuálni a heterosexuálni muži tvoria samohlásky inak. Nech už tento rozdiel spočíva v čomkoľvek, zdá sa, že poslucháči si ho všimnú.


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu