Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Klíčky ako podozrivý zdroj E.coli aj vo Francúzsku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Podobne ako v Nemecku sú aj vo Francúzsku zeleninové klíčky v podozrení, že sú zdrojom zatiaľ regionálneho rozšírenia nebezpečnej črevnej baktérie EHEC. V oblasti Bordeaux na západe Francúzska ošetrili desať ľudí s krvácavými hnačkami.

Podľa agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na oblastný zdravotnícky úrad, sa u dvoch pacientov našli zárodky EHEC agresívneho kmeňa O104.

Z celkom desiatich chorých ošetrili sedem nemocnici. Najmenej šesť pacientov pritom na slávnostiach v Bègles jedlo klíčky v polievke. Päť chorých trpelo vážnou a potenciálne smrteľnou komplikáciou, takzvaným hemolyticko-uremickým syndrómom (HUS), pri ktorom zlyhávajú obličky a vyskytuje sa chudokrvnosť.

Epidémia zmutovanej črevnej baktérie EHEC zabila od mája 42 ľudí v Nemecku a jednu ženu vo Švédsku. Baktériou, ktorej zdrojom je podľa všetkého farma na pestovanie klíčkov a výhonkov v severnom Nemecku, sa infikovalo okolo 3800 ľudí z 16 krajín. Z toho 850 pacientov trpí HUS. Počet nových prípadov nákazy sústavne klesá od 22. mája.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu