Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Podľa expertov sú zdrojom nákazy tri druhy klíčkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemeckí experti pri pátraní po pôvodcovi epidémie šírenej baktériou enterohemoragická E. coli (EHEC) možno identifikovali tri konkrétne druhy klíčkov ako zdroj nákazy.

Infikovaní zamestnanci farmy v dolnosaskom Bienenbütteli, odkiaľ sa nákaza takmer určite rozšírila, jedli prevažne klíčky brokolice, cesnaku a pálivých paprík známych ako baranie rohy. Úrady ľuďom odporučili, aby nekonzumovali ani klíčky, ktoré si vypestujú sami. Presný zdroj nákazy stále nie je celkom jasný.

Dolnosaská ministerka zdravotníctva Aygül Özkanová oznámila, že v podozrenie na zdroj nákazy sú výhonky troch spomínaných druhov zeleniny. Vo väčšom množstve ich jedlo päť chorých alebo pozitívne testovaných pracovníčok farmy v Bienenbütteli.

Nemecký inštitút pre vyhodnocovanie rizík (BFR) vyzval z preventívnych dôvodov k obozretnosti aj pri konzumácii surových výhonkov a klíčkov, ktoré si ľudia vypestujú sami doma.

V jednom konkrétnom prípade v Dolnom Sasku boli práve klíčky vypestované doma pravdepodobne zdrojom prenosu infekcie na jednu rodinu.

Doteraz pritom stále nie je jasné, či nebezpečne zmutované baktérie do farmy južne od Hamburgu zavliekli pracovníci, alebo tam infekcia prišla v semenách alebo z iného zdroja.

Na následky infekcie už zomrelo v Nemecku 34 osôb a jedna vo Švédsku. Nakazených bolo cez 3200 ľudí. Umierajú väčšinou tí nakazení, u ktorých sa prejavila závažná komplikácia hemolyticko-uremický syndróm (HUS), ktorý má za následok chudokrvnosť a zlyhávanie obličiek. Ďalšie šírenie infekcie, ktorej prvý prípad bol v Nemecku zaznamenaný okolo 10. mája, sa medzitým výrazne spomalilo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu