Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žena má paralyzovaný žalúdok, za deň prijme len 250 kalórií!

Veronica si musí strážiť počet kalórií
Veronica si musí strážiť počet kalórií

GREAT BARDFIELD - Matka dvoch detí, ktorá môže kvôli zriedkavému ochoreniu denne prijať len 250 kalórií, sa obáva, že vyhladovie na smrť. Poisťovňa totiž odmieta preplatiť operáciu, ktorá by jej mohla pomôcť.

Veronica Hayhowová (47) si odvtedy, čo jej pred rokom a pol diagnostikovali gastroparézu (paralýza svaloviny žalúdka, pozn. red.) musí vystačiť s jedným toastom a kúskom kuraťa.

Ochorenie spôsobuje, že žalúdok nedokáže potravu stráviť, čoho sprievodnými príznakmi sú nauzea a časté vracanie. Veronica preto v priebehu osemnástich mesiacov schudla 25 kilogramov. Zákrok za 12-tisíc libier (15-tisíc eur), počas ktorého by lekári sfunkčnili žalúdočné nervy, však poisťovňa odmieta hradiť. Je to vraj preto, lebo Veronica nie je po zákroku ochotná vzdať sa svojej práce a odísť na invalidný dôchodok.

"Toto je chronický stav, ktorý mi ničí život. Operácia je jediná vec, ktorá mi môže pomôcť opäť žiť normálny život," povedala zúfalá Angličanka. Rozčuľuje ju, keď vidí, ako obéznym ľuďom preplácajú poisťovne bypassy žalúdka a jej pomôcť odmietli. "Nechcem, aby mi jedného dňa lekári oznámili, že už mi ostáva len rok života. Desí ma, koľko kíl som už stratila."

Hovorkyňa tamojšej zdravotnej poisťovne uviedla, že "ich spoločnosť má prísne pravidlá na financovanie neštandardných zákrokov, ktoré za normálnych okolností nepreplácajú". Chcú tak zaistiť, aby "sa ku každému pacientovi pristupovalo spravodlivo a na základe jeho klinických potrieb".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu