Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dievčatko (10) sa nakazilo besnotou, ostalo paralyzované!

Precious Reynoldsová sa zotavuje v nemocnici
Precious Reynoldsová sa zotavuje v nemocnici

WILLOW CREEK - Precious Reynoldsová z Kalifornie je typické osemročné dievča, ktoré miluje plyšové zvieratká a rado športuje. Ešte prednedávnom však mala smrť na jazyku; len ako tretej osobe v Spojených štátoch sa jej podarilo prekonať besnotu bez toho, aby jej bol podaný protiliek.

Jej stará mama, Shirley Robyová, pre rannú šou Good Morning America uviedla, že choroba sa spočiatku prejavovala len mierne, potom sa ale stav vnučky rapídne zhoršil. "Najprv ju začalo bolieť brucho a chrbát a potom ostala paralyzovaná," povedala.

Dievča previezli do nemocnice, kde jej diagnostikovali encefalitídu (zápal mozgu, pozn. red.). Testy odhalili, že dievčatko malo besnotu, ktorou sa nakazilo od túlavej mačky. Pacientom s týmto ochorením sa podáva vakcína, Precious ju ale nedostala, pretože nevedeli určiť, kedy presne sa u nej choroba rozvinula.

Pri jej liečbe sa pridŕžali postupu, ktorí uplatnili v predošlých prípadoch. Dievčatku podali antivírusový prípravok a uviedli ju do kómy, aby si mozog mohol odpočinúť. Jej ošetrujúci lekár vraj neočakával, že Precious niekedy opustí jednotku intenzívnej starostlivosti. Na jeho veľké prekvapenie sa tak stalo už po dvoch týždňoch. Dievča sa momentálne zotavuje na pediatrickom oddelení.

Experti sa zhodujú v tom, že jej uzdravenie je priam neuveriteľné, a že za to môže ďakovať predovšetkým vynikajúcej starostlivosti pracovníkov nemocnice Davis Children's Hospital, v ktorej leží.

Besnota je nebezpečné ochorenie, ktoré sa častokrát končí smrťou nakazeného, väčšinou do jedného týždňa od vypuknutia choroby. Vakcína zaberá len v prípade, že sa podá včas. Ďalší dvaja ľudia, ktorí prekonali besnotu napriek tomu, že vakcínu nedostali, sa ňou nakazili od netopierov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu