Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smrtiaca E.coli prešla z človeka na jedlo: 20 nakazených!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

BERLÍN - Nemecké úrady prvýkrát zaznamenali prenos nebezpečnej črevnej baktérie E.coli z človeka na potraviny. Nimi sa potom nakazilo ďalších 20 ľudí. Ako presne sa baktéria na potraviny dostala, je predmetom vyšetrovania.

Šíriteľom v tomto prípade tak neboli zeleninové klíčky, ktoré laboratórne testy potvrdili ako zdroj terajšej nákazy, ale zamestnankyňa firmy zaisťujúcej pre zákazníkov oslavy a večierky. Neskoršie testy u nej infekciu odhalili. V čase, keď pripravovala potraviny pre slávnosť v severonemeckom Dolnom Sasku, sa ale u nej ešte žiadne symptómy neobjavili.

Zo 65 hostí oslavy ochorelo hnačkovou chorobou 20. U dvoch z nich, rovnako ako u pracovníčky "pártyservisu", sa prejavil takzvaný hemolyticko-uremický syndróm, pri ktorom pacientom zlyhávajú obličky, dochádza k chudokrvnosti a poruchám nervového systému.

Nebezpečná črevná nákaza si za viac ako mesiac od vypuknutia vyžiadala 39 ľudských životov - 38 z nich v Nemecku, jedna žena jej podľahla vo Švédsku. Infikovaných bolo cez 3300 ľudí. V súčasnosti sa ale vysoký nárast počtu chorých z posledných týždňov zastavil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu