Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Kaddáfího vláda obvinila povstalcov: Ženám mali odrezávať prsníky!

Líbyjskí povstalci
Líbyjskí povstalci (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Vláda líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího obvinila dnes povstalcov a Severoatlantickú alianciu z páchania vojnových zločinov. Obvinenia odzneli na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC) v Ženeve.

 Líbyjský vyslanec Mustafa Šabán súčasne odmietol minulý týždeň zverejnenú správu OSN, podľa ktorej sa Kaddáfího jednotky dopúšťajú vrážd, mučenia a únosov.

Podľa jeho slov povstalci v obsadených mestách hrubo porušujú ľudské práva a páchajú beštiálne zločiny. "V Misuráte zadržaní členovia líbyjských a zahraničných gangov sa priznali k podrezávaniu hrdiel, odrezávaniu prsníkov živých ženám a dokonca aj k aktom kanibalizmu," vyhlásil na ženevskom fóre líbyjský vyslanec. Vláda v Tripolise podľa neho doloží svoje tvrdenia aj dôkazmi.

Podobne závažné porušovanie ľudských práv v Líbyi - vrátane vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti a agresie - má podľa vyslanca na svedomí aj NATO.

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Luis Moreno Ocampo v stredu oznámil, že vyšetruje podozrenie, že Kaddáfího vláda poskytuje vojakom viagru, aby mohli systematicky znásilňovať ženy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu