Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Baktéria sa šíri ako blesk, už 140 vážnych prípadov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia)

BERLÍN - Životu nebezpečná črevná baktéria, ktorej šírenie v posledných dňoch vydesilo Nemecko, sa už objavila na celom území. Potvrdených prípadov choroby, ktorá sa prejavuje ťažkými a krvavými hnačkami, stále pribúda. Berlínsky Inštitút Roberta Kocha eviduje vyše 140 veľmi vážnych prípadov, počet obetí sa ale zatiaľ nezvýšil.

Nákaza baktériou zvanou enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) vypukla zhruba v polovici mája na severe Nemecka. Postihuje predovšetkým dospelé ženy. Prvé prípady sa medzičasom objavili aj v ostatných častiach Spolkovej republiky, vrátane Saska a Bavorska, ktoré ležia pri hraniciach s Českou republikou. V Sasku sa však zatiaľ jedná len o podozrenie.

Nemecké úrady v súčasnosti registrujú cez 460 potvrdených infekcií alebo podozrení na ne. Viac ako 200 z nich pripadá na severonemecký Hamburg, kde sa vo veľmi vážnom stave nachádza takmer 60 pacientov. Do tejto kategórie spadá v súčasnosti podľa Inštitútu Roberta Kocha v celom Nemecku 138 ľudí. Dve tretiny z nich sú ženy.

Potvrdená bola zatiaľ jedna obeť nákazy, žena (83) z Dolného Saska. U pacientky (24) so symptómami infekcie EHEC, ktorá zomrela v noci na utorok v Brémach, sa čaká na výsledky testov. U zatiaľ poslednej oznámenej možnej obete, pacientky (80) zo Šlezvicko-Holštajnska, laboratórne testy spojitosť medzi jej smrťou a baktériou vyvrátili. Zdroj nákazy zostáva naďalej neznámy.

Jednou z možných variant je prenos zo zeleniny znečistenej infikovanou močovkou. EHEC sa totiž vyskytuje aj vo výkaloch hospodárskych zvierat, ktoré sa používajú na hnojenie. Proti tomuto podozreniu sa však ohradili nemeckí poľnohospodári.

"Všetko sú to špekulácie," poznamenala k tomu dnes ministerka poľnohospodárstva Ilse Aigner. Za hlavný problém označila to, že nie je známe, odkiaľ nebezpečná baktéria pochádza. Spolu so zdravotníkmi apelovala na dodržiavanie hygienických zásad, ako je starostlivé umývanie rúk a potravín.

Nemeckí experti sa domnievajú, že nákazu môže mať na svedomí vzácny druh EHEC, ktorý je odolný voči rade antibiotík. Špekuluje sa dokonca o mutácii tejto baktérie. "Existuje 42 rôznych pôvodcov EHEC. Musíme teraz zistiť, či sa jedná o obzvlášť jedovatú variantu, alebo je to dokonca EHEC číslo 43," povedal dnešnému vydaniu denníka Bild popredný odborník na túto baktériu Helge Karch z Münsterskej univerzity.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu