Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

MMF sa dohodol na spôsobe výberu nového šéfa

Dominique Strauss-Kahn Zobraziť galériu (2)
Dominique Strauss-Kahn

NEW YORK - Členské štáty Medzinárodného menového fondu (MMF) sa v piatok dohodli na spôsobe výberu nového šéfa, ktorý v čele prestížnej inštitúcii nahradí Francúza Dominiqua Straussa-Kahna. Ten je obvinený zo znásilnenia chyžnej a v piatok bol v New Yorku na kauciu prepustený z väzby do domáceho väzenia.

Správna rada MMF, ktorú tvoria zástupcovia 24 krajín a skupín krajín, rozhodla, že od pondelka do 10. júna bude prijímať kandidatúry. Za cieľ si vytýčila, že nového šéfa vymenuje do 30. júna. Výber by mal byť vykonaný "otvoreným spôsobom, podľa zásluh a transparentne". Podľa agentúry AFP sa na procedúre, ktorá neomylne privedie do čela inštitúcie Európana, proti minulosti nič nezmenilo.
    
Doteraz bolo nepísaným pravidlom, že šéfa MMF dodáva Európa, pričom najvyšší predstaviteľ Svetovej banky je Američan. Ďalším nepísaným pravidlom je, že v čele MMF nemôže stáť nikto, koho nepodporia Spojené štáty. Podľa AFP sa zdá, že Európa by sa mohla zhodnúť na terajšej francúzskej ministerke hospodárstva, financií a priemyslu Christine Lagardeová. S tou by vraj USA mohli súhlasiť. Táto skutočnosť z nej tak robí veľkú favoritku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu