Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Smrť pre pohlavie: V Indii potratili 12 miliónov dievčat!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

HONGKONG - Indickí rodičia dávajú mnohokrát takú prednosť synom, že neváhajú siahnuť k umelému prerušeniu tehotenstva, ak sa im má narodiť dcéra. Podľa dlhodobého výskumu sa tak za posledných 30 rokoch v krajine potratilo až 12 miliónov dievčat, uviedla dnes agentúra Reuters.

Plodov ženského pohlavia sa zbavujú predovšetkým rodiny, ktoré dcéru majú a ďalšie nechcú. Väčší záujem o synov majú v Indii bohatší aj chudobnejší, ale zariaďujú si to hlavne bohatší a vzdelanejší rodičia, ktorí si potraty môžu finančne dovoliť. Počet takýchto potratov sa pritom podľa spomínaného výskumu stále zvyšuje.

"Rodiny hovoria, že keď im príroda ako prvé dieťa chlapca, tak potom pri ďalšom počatí nič nepodniknú. Ale ak je ako prvé dievča, tak zvážia možnosť dieťa potratiť," povedal vedec Prabhat Jha z výskumného zdravotníckeho centra v Toronte.

India schválila v roku 1996 zákon, ktorý obmedzuje prenatálne určovanie pohlavia plodu skenovaním a zakazuje selektívne umelé potraty očakávaných dievčat. Je ale podľa profesora Jha veľmi ťažké zákon uplatňovať, pretože v Indii je ohromne rozšírená neregulovaná súkromná lekárska prax.

V Indii na juhu Ázie žije podľa tohtoročného sčítania ľudu 1,21 miliardy ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu