Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Sebavedomý Kaddáfí: Tu ma nedostanete!

Muammar Kaddáfí Zobraziť galériu (2)
Muammar Kaddáfí

TRIPOLIS - Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí vyhlásil, že nachádza na mieste, kde naňho NATO nemá dosah a nemôže ho zabiť.

"Odkazujem zbabelým križiakom, že som na mieste, kde ma nemôžu zasiahnuť a zabiť. Žijem v srdciach miliónov ľudí," uviedol v audionahrávke odvysielanej dnes štátnou televíziou.


Severoatlantická aliancia vo štvrtok zasiahla Kaddáfího sídlo Báb al-Azízíja v Tripolise. Taliansky minister zahraničných vecí Franco Frattini dnes uviedol, že Kaddáfí pravdepodobne odišiel z Tripolisu a utrpel zranenia pri náletoch NATO.


Španielska rozhlasová stanica Cadena Ser medzitým informovala, že prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) požiada v pondelok o vydanie zatykača na Muammara Kaddáfího, jeho syna Sajfa al-Isláma a šéfa líbyjskej špionážnej služby Abdulláha as-Senussího. Stanica sa odvoláva na informácie z prostredia ICC.


Frattini vo štvrtok konštatoval, že tento krok bude jedným z "kľúčových momentov" líbyjskej krízy. Pre Kaddáfího už nebude možný odchod do exilu.


"Od tej chvíle by (Kaddáfího) odstúpenie alebo odchod z krajiny boli nepredstaviteľné", pretože "po vydaní zatykača bude mať celé medzinárodné spoločenstvo právne záväzky", uviedol šéf talianskej diplomacie.
      

Taliansko dlhodobo tvrdí, že budúcnosť Líbye nesmie byť spojená s Kaddáfím a členmi jeho rodiny.
Bezpečnostná rada OSN 26. februára jednomyseľne hlasovala za to, aby bola líbyjská kríza postúpená Medzinárodnému trestnému súdu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu