Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Obrovské plytvanie potravinami, ročne sa zničí 1,3 miliardy ton!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Takmer tretina potravín určených pre ľudí, okolo 1,3 miliardy ton, sa každý rok zničí alebo premrhá. V priemyselných a rozvojových krajinách sa síce stratí rovnaké množstvo, ale z odlišných dôvodov.

Agentúra OSN so sídlom v Ríme sa opiera o správu Global Food Losses and Food Waste, ktorú dala vypracovať švédskemu Inštitútu pre potraviny a biotechnológiu pri príležitosti medzinárodného kongresu Save Food!, ktorý sa na budúci týždeň koná v nemeckom Düsseldorfe.

Štúdia konštatuje, že v priemyselných a rozvojových krajinách sa stratí približne rovnaké množstvo potravín: 670 respektíve 630 miliónov ton. Správa rozlišuje medzi "stratami" a "mrhaním" potravinami.

Straty potravín sú typické v rozvojových krajinách. Dochádza k nim počas výroby, pri zbere a spracovaní úrody. Príčinou je nedostatočná infraštruktúra, nízka úroveň technológie a slabé investície do systémov výroby potravín.

Mrhanie potravinami je viac problém rozvinutých krajín, kde obchodníci aj spotrebitelia vyhadzujú dobré potraviny do odpadu. Kým priemerný obyvateľ Európy a Severnej Ameriky vyhodí ročne 95-115 kilogramov potravín, v subsaharskej Afrike, južnej a juhovýchodnej Ázii je to iba 6-11 kilogramov na hlavu.

Spotrebitelia v bohatých krajinách každý rok vyhodia takmer toľko potravín (222 miliónov ton), koľko vyrobia v celej subsaharskej Afrike (230 miliónov ton), tvrdí správa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu