Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Stavajú najvyššiu budovu v EÚ, bude mať vyše 300 m!

Shard bude najvyššou budovou v EÚ Zobraziť galériu (2)
Shard bude najvyššou budovou v EÚ

LONDÝN - Zatiaľ čnie "len" do výšky 244 metrov, je z neho vidieť predovšetkým ťažkopádna betónová konštrukcia a londýnsky horizont skôr hyzdí. Až ale mrakodrap vyrastajúci na pravom brehu Temže budúci rok na jar dokončia, má sa stať sklenenou dominantou mesta a s výškou 310 metrov najvyšším mrakodrapom v Európskej únii.

Najskôr sa oficiálne volal podľa svojho umiestnenia London Bridge Tower, teda veža pri moste London Bridge. Čoskoro sa mu ale začalo hovoriť Shard of Glass (Sklenený črep) a nakoniec len Shard.

Navrhol ho taliansky architekt Renzo Piano, ktorý je známy napríklad ako spoluautor parížskeho Centre Pompidou. V prípade Shard sa nechal inšpirovať popisom Londýna 18. storočia od talianskeho maliara Canaletta. Podľa neho bola metropola plochým mestom, z ktorého vystupovali špičky kostolných veží.

Mrakodrap bude mať 72 obývaných poschodí a ďalších 15 poschodí bude tvoriť sklenená nadstavba. Dole má podľa Piana mrakodrap "splývať s mestom" a na vrchole "sa prakticky rozplynie".

Londýn bol donedávna z architektonického hľadiska pomerne konzervatívnym mestom a nemal veľa výškových budov. Niet teda divu, že aj Shard bol terčom kritiky. Princ Charles, ktorý sa snaží do architektúry aktívne zasahovať, vyhlásil, že "Londýn sa zrejme mení v absurdný piknikový stôl". "Už tu máme obriu uhorku, teraz to vyzerá, že budeme mať ohromnú soľničku," poznamenal následník trónu.

Podľa predpisov britskej organizácie pre bezpečnosť leteckej prevádzky nesmie v Londýne vyrásť stavba vyššia ako 310 metrov, a tak bude Shard až 45. najvyššou budovou na svete. Bude však najvyššou budovou v Európskej únii.

V Európe by ju mala po dokončení prekonať Mercury City Tower v Moskve a v Európskej únii budova Hermitage Plaza v parížskej štvrti La Défense, ktorá by v roku 2016 mala byť vysoká 323 metrov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu