Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Spojené štáty nechceli bin Ládina zajať, ale zabiť!

Usáma bin Ládin
Usáma bin Ládin

WASHINGTON - Totožnosť zabitého teroristu a šéfa Al-Káidy Usámu bin Ládina údajne potvrdili testy DNA. S odvolaním na nemenované zdroje to oznámila spravodajská stanica ABC News.

Médiá o ich vykonaní už skôr informovali, výsledky mali byť známe do niekoľkých dní. Washington sa zatiaľ ku genetickým testom nevyjadril. Bin Ládina v noci na dnes zabilo americké komando severne od pakistanskej metropoly Islamabad.

Odborníci porovnali genetický profil vzorky jednej z bin Ládinových sestier, ktorá zomrela v bostonskej nemocnici. Americké úrady jej vtedy časť tkaniva práve kvôli testom DNA odobrali, uviedol spravodajský web TheBostonChannel.com. Bližšie podrobnosti k osudu spomínanej sestry médiá nezverejnili.

Hlavu al-Kájdy zabili špeciálne jednotky počas prestrelky. Američania ho identifikovali s pomocou takzvaných faciálnych rozpoznávacích techník, ktoré identitu vyhodnotia na základe tvarov a rysov tváre.

Komando malo za úlohu bin Ládina zabiť, nie ho zajať, povedal podľa Reuters nemenovaný americký bezpečnostný predstaviteľ. "Bola to likvidačná operácia," vysvetlil.

Telo teroristu Usámu bin Ládina bolo zvrhnuté do mora, uviedla CNN. USA chceli podľa agentúry AP vyhovieť islamskej tradícii, ktorá velí pochovať mŕtveho čo najskôr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu