Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Americký denník o smrti bin Ládina: Zhni v pekle!

Obrovský titulok mal 10 centimetrov Zobraziť galériu (2)
Obrovský titulok mal 10 centimetrov

ISLAMABAD/NEW YORK - Prvé výtlačky novín Daily News zaplavili dnes ráno ulice New Yorku. Na prvej strane bol veľký obrázok bin Ládina a 10-centimetrový titulok: "Zhni v pekle". Zároveň s prejavmi radosti sa zvýšili bezpečnostné opatrenia, prinajmenšom v New Yorku.

Bin Ládina zabili pri akcii amerických špeciálnych síl v meste Abbottabad. Jeho úkrytom bol luxusný, zabezpečený dom, postavený neďaleko pakistanskej vojenskej akadémie. To vyvolalo otázky, či pakistanská strana nevedela o tom, kde sa bin Ládin nachádza. Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí dnes v prvej oficiálnej reakcii na smrť uviedlo, že to ukázalo odhodlanie Pakistanu a sveta bojovať s terorizmom.

V New Yorku sa po oznámení amerického prezidenta Baracka Obamu o smrti bin Ládina zhromaždili stovky ľudí na mieste, kde stálo Svetové obchodné centrum (WTO). "Dvojičky" sa zrútili pri teroristických útokoch 11. septembra, takmer pred desiatimi rokmi. Mnohí mávali americkými vlajkami, alebo fotografovali. Prepukli spontánne oslavy, ľudia sa pozdravovali a spievali, pričom zaznela i pieseň I'm Proud to be an American (Som hrdý na to, že som Američan). Dav sa zhromaždil aj na Times Square.

Vo Washingtone sa veľké množstvo ľudí zišlo priamo pred Bielym domom, skandovali "USA! USA!", mávali americkými vlajkami a spievali hymnu Spojených štátov.

Malé, spontánne zhromaždenia sa uskutočnili aj v ďalších amerických mestách - v Dearborne, Michigane, Detroite, v Seattli. Na predmestí Detroitu, kde je väčšina arabsko-amerických reštaurácií a obchodov, zneli na hlavnej ulici klaksóny áut. Ľudia v Spojených štátoch hovorili o tom, že nájdenie a zabitie bin Ládina ich prekvapilo.

Oslavy v New Yorku sa uskutočnili presne rok po tom, čo militant z Connecticutu vyvolal paniku nevydareným pokusom o bombový atentát v centre Times Square. "Je to úžasný deň nielen pre Spojené štáty, ale i pre celý svet. Bolo správne odstrániť z nás túto rakovinu," povedal 49-ročný Guy Madsen, ktorý do New Yorku pricestoval z Cliftonu v New Jersey. Dodal, že to bol "deň súdu" a Američania vyhrali.

Smrť bin Ládina sa vo svete oslavovala ako víťazstvo spravodlivosti. Mnohí ľudia však pripomínali, že tým teroristické útoky neskončia, ani to nezmierni utrpenie tých, čo pri útokoch al-Káidy stratili niekoho blízkeho. Pre americké veľvyslanectvá po celom svete vyhlásili vysoký stupeň varovania a Američanov vystríhali pred možnou odvetou za smrť muža, ktorý bol strojcom útokov z 11. septembra 2001.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu