Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Televízie stiahli FOTO bin Ládina, je to podvrh!

Fotka je údajne stará už 2 roky
Fotka je údajne stará už 2 roky

ISLAMABAD- Pakistanské televízie stiahli záber tváre prezentovaný predtým ako fotografia Usáma bin Ládina po nočnom americkom útoku.

Išlo údajne o snímku, ktorá kolovala na internete už pred dvoma rokmi a ktorej autenticita nie je preukázaná. Informovala o tom agentúra AFP.

Televízie podľa agentúry DPA tvrdili, že foto získali z vojenských kruhov. Bin Ládina pri operácii v noci na dnes severne od Islamabadu zabili členovia amerického špeciálneho komanda. Zasiahli ho strelou do hlavy.

Pakistanské súkromné televízie potom ráno vysielali údajný záber na znetvorenú bin Ládinovú tvár. Teraz ale záber stiahli s tým, že ide o podvrh. Nemôžu vraj nijako dokázať, že je na snímke naozaj vodca teroristickej siete al-Kájda. "Bolo to podvrhnuté foto, ktoré kolovalo na internete už v roku 2009. Keď sme ho zverejňovali, upozornili sme, že zatiaľ nemôžeme potvrdiť jeho autenticitu. Potom sme to overili a stiahli ho," povedal šéfredaktor televízie Geo Rana Džavád.

Fotografia potom zmizla z obrazoviek aj ostatných televízií. Na zábere bola zakrvavené tvár muža s bradou a zavretými očami s popálenou kožou. Podľa DPA bola zrejme elektronicky upravená. Mnohí účastníci internetovej diskusie spochybňujú nielen fotografiu, ale nedôverujú ani správe o bin Ládinovej smrti. Upozorňujú na to, že na predchádzajúcich fotografiách zhotovených nedávno za života vyzeral bin Ládin oveľa staršie. Mal už prešedivelú bradu, zatiaľ čo na údajne posmrtnej fotografii má fúzy čierne.

Jeden z editorov anglického denníka The Telegraph na blogu skonštatoval, že podľa spodnej časti fotografie poznať, že ide len úpravu známej fotografie a takmer s určitosťou ide o podvrh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu