Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Svet reaguje na smrť bin Ládina: Problém to nevyrieši

Američania bin Ládinovu smrť oslavovali v uliciach
Američania bin Ládinovu smrť oslavovali v uliciach

WASHINGTON - Krajiny sveta dnes s uspokojením a úľavou privítali správu o smrti najhľadanejšieho teroristu sveta Usámu bin Ládina. Dali ale väčšinou tiež najavo, že ju nepovažujú za vyriešenie problému medzinárodného terorizmu. Tu je výber reakcií:

Česká republika: Predseda vlády Petr Nečas považuje bin Ládinovu smrť za významný míľnik v boji proti terorizmu a v úsilí o bezpečnejší svet, aj keď zďaleka neznamená koniec tohto boja.

Európska únia: Po smrti bin Ládina je svet bezpečnejším miestom, uviedli v spoločnom vyhlásení šéf Európskej komisie José Barroso a prezident EÚ Herman Van Rompuy. Teroristova smrť podľa nich ukazuje, že podobné zločiny, aké páchal, nezostanú nepotrestané.

Francúzsko: Prezident Nicolas Sarkozy označil smrť bin Ládina za "veľkú udalosť vo svetovom boji proti terorizmu" a ocenil "húževnatosť USA" v ich snahe o jeho dolapenie. Varoval ale, že to nie je koniec teroristickej siete Ál-Kajda, ktorú bin Ládin viedol.

Rusko: "Kremeľ víta významný úspech, ktoré Spojené štáty dosiahli vo vojne proti medzinárodnému terorizmu," uviedol. Dodal, že Rusko, ktoré je "jednou z prvých krajín, ktoré sa s hrozbou globálneho terorizmu stretli", je pripravené posilniť svoju spoluprácu na tomto boji.

Izrael: Premiér Benjamin Netanjahu povedal, že sa Izrael pripája k americkým oslavám likvidácie najhľadanejšieho teroristu sveta. Prezident Šimon Peres povedal, že dolapenie šéfa Al-Kájdy "je úspech nielen pre USA, ale pre celý slobodný svet, ktorý môže teraz po vykonaní zaslúženého, ​​aj keď oneskoreného trestu nad bin Ládinom lepšie dýchať".

Taliansko: Premiér Silvio Berlusconi označil smrť bin Ládina za "veľký výsledok v boji proti zlu ..., veľký výsledok pre USA a pre všetky demokratické štáty". Dodal ale, že "nie je možné poľaviť v bdelosti".

Poľsko: Podľa ministra zahraničia Radoslawa Sikorského by osud bin Ládina mal byť varovaním pre teroristov na celom svete, že skôr alebo neskôr ich dostihne spravodlivosť.

Afganistan: Fakt, že bin Ládina chytili a zabili v Pakistane, svedčí o tom, že vojnu proti terorizmu je potrebné viesť inde ako v Afganistane, povedal afganský prezident Hámid Karzaj. Vyzval miestny Taliban, aby zložil zbrane a vzal si z bin Ládinovho konca poučenie. 

Jemen: Jemenská vláda vyslovila nádej, že bin Ládinova smrť bude "začiatkom konca terorizmu". Islamistickí extrémisti spätí s Al-Kájdou, ktorí majú základne v Jemene, ju označili za "katastrofu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu