Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Rozloha pevniny USA sa z roka na rok zmenšuje!

Zaplavené New Orleans
Zaplavené New Orleans

NEW YORK - Rozloha pevniny Spojených štátov sa postupne zmenšuje. Vyplýva to z údajov amerického štatistického úradu, z ktorých citoval denník The New York Times.

Podľa štatistikov je zmenšenie pevninských USA len dôsledok presnejšieho merania. Geografi ale varujú že zmenšovanie je skutočné a kvôli erózii sa naopak rozširujú americké vodné plochy.

Podľa štatistikov mala americká pevnina najväčšiu rozlohu v roku 1940, kedy sa uvádzalo 9,206.000 kilometrov štvorcových. V roku 1990 ale štatistický úrad už uvádzal rozlohu o 47.500 kilometrov štvorcových menšiu a podľa údajov z roku 2010 majú pevninské USA len 9,147.000 kilometrov štvorcových.

Za posledných desať rokov sa naopak zväčšila rozloha amerických vôd, a to o 21.000 kilometrov štvorcových. To je viac ako plocha jazera Ontario. Geografi upozorňujú, že je to predovšetkým dôsledok erózie alebo vyčíňania hurikánov.

Práve hurikán Katrina spôsobil v roku 2005 výrazné zväčšenie amerických vôd na úkor pevniny. Búrka zasiahla pobrežie pri New Orleans, prelomila hrádze a more po nej zalialo časť vnútrozemia. Odborníci však upozorňujú aj na dlhodobý opačný trend v rovnakej oblasti, keď sa v delte rieky Mississippi kvôli nánosom pozvoľna vytvárajú nové ostrovčeky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu