Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Búrky s tornádami zabili za jediný deň v USA 72 ľudí

Škody spôsobené ničivými búrkami Zobraziť galériu (8)
Škody spôsobené ničivými búrkami

BIRMINGHAM - Najmenej 72 ľudí zabili za iba 24 hodín na juhu Spojených štátov búrky s tornádami, prípadne lokálne záplavy. Najhoršie postihnutý je štát Alabama, ktorý podľa agentúry AP napočítal 58 mŕtvych.

Víchrica sprevádzaná dažďom alebo tornádo napáchali mohutné škody. Guvernéri štátov Alabama, Arkansas a Tennessee vyhlásili stav núdze. Miestni meteorológovia sa navyše obávajú ďalších tornád a lokálnych záplav.

Okrem Alabamy ďalších 11 mŕtvych hlási štát Mississippi, dva Georgia a jedného Tennessee. Veterná smršť spustošila Alabamské mesto Tuscaloosa, kde zahynulo najmenej 15 ľudí. Miestne nemocnice museli prijať na pohotovosť najmenej stovku osôb. Časť mesta a dopravnej infraštruktúry bola úplne zrovnaná so zemou, oznámil tamojší starosta Walter Maddox.

"To, čomu sme boli dnes (v stredu) vystavení, sú masívne škody na úrovni, ktorú sme v Tuscaloosa už dosť dlho nezažili," podotkol. Podľa neho bol zmobilizovaných v Alabame 1400 príslušníkov národnej gardy.

Vyčíňanie živlov sa rozširuje postupne od Mexického zálivu na juhu USA až na sever krajiny k Veľkým jazerám a mal by zasiahnuť až 21 štátov.

Státisíce ľudí sú už niekoľko dní bez dodávok elektrického prúdu.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu