Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

William dúfa, že ho nestretne osud predchádzajúceho vojvodu z Cambridge

Vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge
Vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge

LONDÝN - Princ William a Kate Middletonová sa v piatok o svojom svadobnom dni stali vojvodom a vojvodkyňou z Cambridge. Kráľovná udelila najvyšší dedičný šľachtický titul svojmu vnukovi, ako býva zvykom, pri príležitosti kráľovskej svadby, píše britský denník The Daily Telegraph.

S tým dvojica získala aj škótsky a Severoírsky titul. Oficiálnym oslovením Williama je teda Jeho kráľovská výsosť vojvoda z Cambridge, gróf zo Strathearnu a barón z Carrickfergus. Kate bude oslovovaná Jej kráľovská výsosť vojvodkyňa z Cambridge, grófka zo Strathearnu a barónka z Carrickfergus.

Princ však dúfa, že sa vyhne osudu posledného držiteľa titulu vojvoda z Cambridge, ktorý sa stal obeťou škandálu, keď sa oženil z lásky s neurodzenou ženou.

Býva zvykom v kráľovskej rodine, že panovník jej členom ponúka najmenej jeden titul, keď sa vydávajú a ženia. Po minuloročnom oznámení kráľovskej svadby sa očakávalo, že druhému následníkovi trónu kráľovná ponúkne vojvodstva a Cambridge bolo horúcim favoritom. Mohol ale ešte byť vojvoda z Clarence či vojvoda zo Sussexu.

Keby princ ponúkané tituly odmietol, zostal by Jeho kráľovskú výsosťou princom Williamom z Walesu. A jeho manželka by bola Jeho kráľovská výsosť princezná William z Walesu. Nemohla by byť princezná Catherine, pretože nie je princezná podľa rodu.

Otec nového vojvodu Charles, princ z Walesu, neprijal vo svoj svadobný deň žiadne iné tituly, ale jeho strýko princ Andrew sa po svadbe stal vojvodom z Yorku a princ Edward vojvodom z Wessexu.

Odborníci Williamovu voľbu vojvodstva privítali: "To meno má kráľovskú históriu a je ihneď rozpoznateľné ako anglický titul, je to miesto, ktoré pozná snáď každý," povedal Charles Kidd, redaktor odborného časopisu o britskej šľachte.

"Dúfali sme v to od chvíle, keď oznámili zásnuby," dodala starostka Cambridge Sheila Stuartová podľa denníka The Daily Telegraph. "Posilní to už tak výborné vzťahy nášho mesta s kráľovskou rodinou."

Toto vojvodstvo bolo vytvorené v roku 1664 a prvýkrát bolo udelené druhému synovi katolíckeho kráľa Jakuba II. Ale titul v priebehu stáročí štyrikrát "vymrel", keď jeho držitelia zomreli bez dedičov.

Posledný držiteľ titulu, princ Juraj, syn Adolphusa Fredericka, slúžil v armáde a oženil sa s dievčaťom z ľudu, rovnako ako William. Juraj, narodený v roku 1819, odmietol dohodnutý sobáš, pretože veril, že takéto podobné akcie sú "odsúdené na neúspech." A tak radšej vyvolal škandál a vzal si herečku, s ktorou už mal dve deti. Okrem toho mal aj milenku.

Jeho manželstvo sa Sarah Fairbrotherovou nebolo nikdy formálne uznané, a preto ona nedostala titul vojvodkyňa z Cambridge a vošla do povedomia pod prezývkou madam FitzGeorge.

Vojvoda, ktorý slúžil v Krymskej vojne a v roku 1887 bol povýšený na veliteľa vojenských síl, si tiež viac než tridsať rokov vydržiaval milenku Louis Beauclerkovú. Zomrel v roku 1904.

Jazdeckú sochu posledného vojvodu z Cambridge míňali novomanželia na triede Whitehall pri ich svadobnej jazde v kočiari, uzatvára The Daily Telegraph.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu