Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Princezná Diana bola aj 14 rokov po smrti prítomná na svadbe

Princ William a Kate Middleton
Princ William a Kate Middleton

LONDÝN - Aj štrnásť rokov po svojej tragickej smrti bola princezná Diana, matka princa Williama (28), symbolicky prítomná na svadbe svojho syna s Kate Middletonovú.

Princ si dával veľmi záležať na tom, aby odkaz jeho matky z Westminsterského opátstva, kde mala v roku 1997 pohreb, ani na okamih nezmizol.

Williamova manželka Kate má prsteň z waleského zlata, ktorý mala aj Diana. Svadobný obrad začal chorál Veď ma, Spasiteľ, ktorý sa hral aj pri Dianinom pohrebe. Opátstvo novomanželia opúšťali za zvukov Imperiálneho pochodu, ktorý bol hudobnou kulisou aj sobáša Charlesa a Diany pred tridsiatimi rokmi.

Keď William vlani na jeseň oznámil svoje svadobné plány, venoval Kate zásnubný prsteň princeznej Diany, ktorému dominuje modrý zafír zdobený diamantmi. "Je to pre mňa mimoriadny okamih," povedal vtedy princ novinárom. "Matka tak bude stále s nami."
Dianin brat Charles Spencer dnes po obrade britskej stanici BBC povedal, že jej neprítomnosť bola jediným tieňom svadobného dňa. "Bolo to dnes neuveriteľne krásne, veľmi dojemné," komentoval svadbu Williamov strýko z matkinej strany.

Tesne pred svadbou snúbenci údajne navštívili miesto Dianinho posledného odpočinku uprostred jazera na dvore Althorp House v strednom Anglicku. "Pre snúbencov bolo veľmi dôležité navštíviť matku ešte pred svadbou. Je tragické, že svoju nevestu nikdy nepoznala," napísal denník Daily Mirror.

Svadobný prejav dnes predniesol londýnsky biskup Richard Chartres, ktorý poznal Dianu od jej svadby s Williamovým otcom v roku 1981 a bol vykonávateľom jej vôle. Chartres tiež prehovoril pri desiatom výročí Dianinej smrti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu