Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Najvplyvnejší človek na svete: Zmobilizoval 12 miliónov Egypťanov!

Vail Ghaním
Vail Ghaním

NEW YORK - Marketingový riaditeľ spoločnosti Google pre Blízky východ a severnú Afriku Vail Ghaním (30) sa stal najvplyvnejšou osobnosťou sveta v každoročnej ankete amerického časopisu Time.

Redakcia to dnes oznámila na svojich webových stránkach. Donedávna svetu neznámy Ghaním sa vo februári stal symbolom ľudovej revolúcie v Egypte, ktorá zmietla režim prezidenta Husního Mubaraka.

Ghaním cez sociálne siete Facebook a Twitter dokázal zmobilizovať tisíce svojich rovesníkov k odporu proti nenávidenej diktatúre. "Hnutie, ktoré začalo medzi tisíckou ľudí, vyústilo v odpor 12 miliónov Egypťanov, ktorí odstránili Husního Mubaraka a jeho režim. Vail a jeho mladí spolubojovníci spustili akciu, ktorá sa ako lesný požiar rozšírila arabským svetom," napísali redaktori časopisu.

Na druhé miesto sa dostal ekonóm Joseph Stiglitz (68), bývalý šéf ekonomických poradcov prezidenta Billa Clintona a hlavný ekonóm Svetovej banky. Tretia je americký podnikateľ Reed Hastings, šéf spoločností Netflix, ktorá sa zaoberá distribúciou videa cez internet.

Politici v tohtoročnom rebríčku príliš neuspeli. Na ôsmom mieste je nemecká kancelárka Angela Merkelová, tesne pred zakladateľom kontroverzného servera Wikileaks Julianom Assangem. Na štrnástom mieste je americký viceprezident Joe Biden, prezident Barack Obama je až osemdesiaty šiesty, 64 priečok za svojou manželkou Michelle a tesne pred argentínskou futbalovou hviezdou Lionelom Messim.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy je na 32. mieste, izraelský premiér Benjamin Netanjahu je 95.

Time publikoval ešte veľa ďalších rebríčkov, v ktorých zostavil poradie najlepších televíznych šou či najobjavnejších vynálezov, ale aj najnebezpečnejších daňových priznaní, najhorších automobilov alebo najlepších blogov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu