Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Bývalý prezident Mubarak dostal pri vypočúvaní infarkt

Husní Mubarak
Husní Mubarak

KÁHIRA - Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak bol dnes hospitalizovaný v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch pri Červenom mori. Stalo sa tak potom, čo sa u neho prejavil infarkt pri výsluchu. K tomu bol predvolaný v súvislosti s násilnosťami proti demonštrantom žiadajúcich počas januárových a februárových nepokojov jeho odchod. S odvolaním na štátnu televíziu to oznámila agentúra Reuters.

Podľa bezpečnostných zdrojov agentúry AFP bol Mubarak prijatý v medzinárodnej nemocnici v letovisku a v meste boli posilnená bezpečnostné opatrenia.
    
Vyšetrovatelia začali dnes podľa Reuters vypočúvať aj dvoch Mubarakových synov pre podozrenie zo sprenevery. Mladší syn Gamál zastával vysokú funkciu v egyptskej vládnucej strane a všeobecne sa za to, že perspektíva, že zdedí prezidentstvo pomáhala rozdúchavať odpor ľudu, ktorý zvrhol jeho otca. Gamala potom obvinil jeho vlastný brat, že zničil posledné dni otca v úrade tým, že podporoval politickú kariéru svojich obchodných priateľov.
    
Mubarakovu vládu po takmer 30 rokoch pri moci ukončili 11. februára masové protesty. Exprezident, a s ním aj jeho rodina, je tiež obviňovaná z korupcie. Tieto obvinenia označil za klamstvá.
    
Mubarak stál v čele Egypta od roku 1981. Ku koncu vlády mal rad zdravotných problémov, vlani napríklad podstúpil operáciu žlčníka. Posledné dva mesiace sa osemdesiatdvaročný politik na verejnosti neukazoval. Egyptské štátne médiá po jeho zvrhnutí špekulovali, že trpí rakovinou hrubého čreva a pankreasu.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu