Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Bývalý egyptský premiér Nazíf pôjde pred súd

Ahmad Nazíf
Ahmad Nazíf

KÁHIRA - Bývalý egyptský premiér Ahmad Nazíf a jeho minister financií Júsuf Butrus Ghálí predstúpia pred súd, kde budú čeliť obvineniam z obohacovania sa a zneužívania štátnych prostriedkov. Informovala o tom dnes kancelária egyptského štátneho prokurátora.

Dátum pojednávania zatiaľ nestanovili. Generáli vládnuci v severoafrickej krajine od februárového zosadenia prezidenta Husního Mubaraka sa však snažia demonštrovať vôľu dostať pred súd predstaviteľov bývalej vlády, ktorých mnohí Egypťania považujú za skorumpovaných.

Nazíf je v súčasnosti vo vyšetrovacej väzbe a Butrus Ghálí sa nachádza v zahraničí.

Obaja sú obžalovaní z protiprávneho konania pri zaobstarávaní licencií na motorové vozidlá, ktoré podľa žalobcov stáli štát približne 92 miliónov egyptských libier (10,7 milióna eur).

Rovnakému obvineniu čelí aj bývalý minister vnútra Habíb al-Adlí, ktorý je už okrem toho obžalovaný aj zo zodpovednosti za zabíjanie demonštrantov a z úplatkárstva.

Ako poznamenáva agentúra Reuters, mnohí investori a podnikatelia vysoko oceňujú zásluhy Nazífa a Butrusa Ghálího pri trhových reformách, vďaka ktorým sa počas troch rokov pred globálnou hospodárskou krízou v roku 2008 zvýšil ročný ekonomický rast krajiny na približne sedem percent.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu