Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Európe rozbili takmer 100-členný gang prevádzačov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Polícia v Európe rozbila sieť pašerákov ľudí, ktorí priviezli do Európy tisíce Vietnamcov, niektoré na otrockú prácu na tajných plantážach marihuany v Británii. Zadržala 98 pašerákov a objavila 147 pašovaných obetí.

Prevádzači si založili v Maďarsku svoju vlastnú cestovnú agentúru, ktorá im uľahčovala ich operácie, povedal predstaviteľ národného vyšetrovacieho úradu v Maďarsku Zoltán Boross. Niektorí zo zadržaných boli dokonca falšovatelia a vyrábali falošné doklady pre migrantov.

"Ich hlavným cieľom bola Británia, ale Vietnamci boli tiež pašovaní do Francúzska a Nemecka," povedal Boross a dodal, že akonáhle imigranti vstúpia na územie niektorého zo 27 členských štátov EÚ, kde môžu cestovať bez pasov, je veľmi ťažké ich vypátrať.

Podľa zástupcu britskej agentúry zameranej na organizovaný zločin Andreho Bakera platia ilegálni imigranti 20 tisíc eur za prevedenie do Európy a tí, ktorí nemôžu zaplatiť plnú sadzbu, sú nútení často pracovať ako otroci. V Británii je odhadom 35 tisíc nelegálnych imigrantov z Vietnamu a ďalších 40 tisíc ich tam žije legálne, povedal Baker.

Kým počet plantáží, ktoré britská polícia objavila, neustále rastie, počet vietnamských pracovníkov na nich klesá. Vlani polícia odhalila 6900 plantáží marihuany, kým v roku 2008 to bolo 2 tisíc a nasledujúci rok 4 tisíc.

Ilegálni vietnamskí imigranti si v Británii zarábajú slušné peniaze. Zo svojho ročného zárobku v Británii môžu živiť desaťčlennú rodinu vo Vietname desať rokov.

"Ale chceme ich upozorniť, že ulice v Londýne nie sú dláždené zlatom," povedal Baker a poukázal na riziká nelegálnej migrácie, kde hrozí bitie, nútené práce i zabíjanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu