Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Útok na nemeckého prezidenta: Dostal zásah vajíčkom

Christian Wulff (vpravo) dostal zásah vajíčkom
Christian Wulff (vpravo) dostal zásah vajíčkom

WEISBADEN - Nemecký prezident Christian Wulff a hesenský krajinský premiér Volker Bouffier sa pri ceste na radnicu vo Wiesbadene stali terčom útoku surovými vajcami, ktoré na nich pred zásahom ochranky stihol hodiť 48-ročný muž, nie neznámy bezpečnostným zložkám.

Páchateľov motív nebol bezprostredne známy. Najvyššieho nemeckého predstaviteľa, ktorý sa bol nútený prezliecť, incident nevykoľajil: Wulff pokračoval v plánovanom programe.

O minimálne bezpečnostné opatrenia, ktoré nezvýšili ani po incidente, požiadal samotný prezident, ktorý sa podľa vlastných slov chcel dostať do kontaktu s občanmi.

Podľa informácií agentúry DPA bol útočníkom ten istý muž, ktorý v októbri 2007 na niekoľko sekúnd zadržal pri návšteve chrámu Paulskirche vo Frankfurte nad Mohanom vtedajšieho nemeckého prezidenta Horsta Köhlera. V zdôvodnení činu vtedy hovoril o tom, že chcel s hlavou štátu prediskutovať spory okolo nájomného.

Páchateľa, ktorý má na svedomí už viacero obťažovaní, vtedy odsúdili na 40 hodín verejnoprospešných prác.

Vajcia použili ako zbraň proti nemeckým politikom rôzni páchatelia už aj v minulosti, pocítili to napríklad Helmut Kohl i Angela Merkelová. Bývalého spolkového prezidenta Richarda von Weizsäckera sa v roku 1992 pokúšali trafiť pomarančom a farbivom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu