Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nahrávka vyhrotila český koaličný spor

Petr Nečas
Petr Nečas

PRAHA – Rozkol v najmenšej českej vládnej strane Veci verejné (VV) údajne nevznikol spontánne, ale pripravoval sa v spolupráci s ODS tri štvrte roka.

Má to vyplývať zo slov poslankyne a bývalej šéfky poslaneckého klubu VV Kristýny Kočí na tajnej nahrávke, ktorú získal český týždenník Týden.

O existencii nahrávky, ktorá mala vzniknúť v minulých dňoch, informoval šéfredaktor časopisu František Nachtigall s tým, že redakcia kontaktovala ďalších účastníkov schôdzky a tí údajne potvrdili, že hlas na nahrávke patrí Kristýne Kočí. S kým sa poslankyňa v reštaurácii v centre Prahy stretla, Týden nespresnil, ale pravdepodobne išlo o ďalších poslancov-rebelantov, ktorí vzopreli VV.

Iniciátorom rozkolu vo VV a snahy zbaviť predsedu VV Radka Johna postu ministra vnútra bol podľa časopisu Týden vplyvný predseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Ten mal spolu s ďalšou koaličnou stranou TOP 09 vyvíjať nátlak na predsedu ODS a premiéra Nečasa.

Na zverejnenie údajnej nahrávky poslankyne Kočí už reagovali aj politici. Kým premiér a predseda ODS Nečas poprel, že by jeho kroky mohol iniciovať šéf klubu ODS Tluchoř, šéf strany VV John tlmočil svoje zdesenie a potvrdenie podozrenia, že puč v jeho strane bol zosnovaný mimo stranu.

"Je to sila. Ani vo sne by mi nenapadlo, že náš poslanecký klub môže podraziť vlastná predsedníčka," komentovala zverejnenie nahrávky poslankyňa za VV Lenka Andrýsová.

Poslankyňa Kristýna Kočí pravosť nahrávky nevyvrátila, v krátkej reakcii však zdôraznila, že o jej existencii vie vedenie VV už od nedele.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu