Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Hrôza v nákupnom centre: Šialenec zastrelil šesť ľudí!

Streľba v Alphen aan de Rijn
Streľba v Alphen aan de Rijn

AMSTERDAM - Šialený strelec zabil v sobotu v obchodnom centre v Holandsku šesť ľudí a zranil 15 ďalších. Napokon obrátil zbraň proti sebe a spáchal samovraždu.

K útoku došlo v meste Alphen aan den Rijn južne od Amsterdamu. Úrady identifikovali útočníka ako Tristana van der Vlisa (24), člena miestneho streleckého klubu, ktorý mal povolenie na držbu piatich zbraní a vlastnil tri.

V roku 2003 ho polícia vyšetrovala pre podozrenie z porušenia zákona o zbraniach, obvinenia voči nemu však napokon stiahli.

Páchateľ podľa svedkov vtrhol do rušného nákupného strediska De Ridderhof okolo poludnia a spustil paľbu z automatickej zbrane. "Strieľal divoko okolo seba, bežali sme o život," uviedla jedna žena. "Vypukla veľká panika, ľudia sa hnali preč jeden cez druhého."

Muž si neskôr strelil do hlavy druhou zbraňou, pištoľou, uviedol ďalší svedok pre televíziu NOS.

Podľa polície konal Van der Vlis sám. Zanechal list na rozlúčku, ktorý našla jeho matka. V ňom zväčša písal o svojich myšlienkach na samovraždu, neposkytol však jasný motív pre masakru, uviedol starosta mesta Bas Eenhoorn. Strelec vo svojom aute zanechal aj druhý list, v ktorom uviedol, že v troch ďalších obchodných centrách mesta sú umiestnené výbušniny. Úrady nákupné strediská evakuovali a prehľadali.

Podľa starostu je tragédia bezprecedentnou v tomto meste so zhruba 70 tisíc obyvateľmi. Uviedol, že štyria zo zranených sú v kritickom stave a piati ďalší majú vážne zranenia. Medzi obeťami sú aj deti.

Ide o najkrvavejší útok v Holandsku od roku 2009, keď holandský šofér pravdepodobne pri pokuse o atentát na kráľovnú vrazil vozidlom do davu ľudí, pričom zabil sedem osôb, aj seba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu