Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Londýn sa pýši unikátnym Črepom: Najvyššia budova na našom kontinente!

The Shard - Črep Zobraziť galériu (8)
The Shard - Črep (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Hlavné mesto Veľkej Británie sa od štvrtka môže pýšiť najvyššou budovu na európskom kontinente. Tento primát mu zabezpečila 310 metrov vysoká budova s názvom Shard (Črep).

Takmer stoposchdová stavba ponúka okrem kancelárskych priestorov aj byty či päťhviezdičkový hotel. Titul najvyššej stavby v Európe si však s najväčšou pravdepodobnosťou bude môcť užívať iba do konca tohto roka, keď by v Moskve mali otvoriť Mercury City Tower s 332 metrami. Práve ruskú metropolu obral londýnsky Shard o titul mesta s najvyššou budovou na starom kontinente, ktorý si však Moskovčania po dokončení Mercury vezmú späť.

Štvrtkové oficiálne otvorenie aktuálne najvyššej budovy v Európe vyvoláva zmiešané reakcie Londýnčanov. Tí si na jednej strane od nej sľubujú získanie podobnej pozície, akej sa teší Empire State Building v New Yorku, na strane druhej sa ozývajú hlasy o narušení architektúry mesta a nevkusnosti. Pyramídová stavba za 450 miliónov libier, v prepočte 560 miliónov eur, z ktorých 95 percent poskytol Katar, bude pre verejnosť sprístupnená budúci rok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu