Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Francúzsky Spiderman vyliezol na najvyššiu budovu

Alain Robert známy ako Spiderman
Alain Robert známy ako Spiderman

DUBAJ - Francúzsky lezec Alain Robert, známy ako Spiderman (Pavúčí muž), dnes v Dubaji v Spojených arabských emirátoch vyliezol na najvyššiu budovu na svete. Robert začal liezť po fasáde mrakodrapu Burdž Chalífa vysokého 828 metrov krátko pred západom Slnka okolo 18.00 h miestneho času.

"Výstup" po priečelí z lešteného kovu a skla trval 48-ročnému Robertovi len niečo málo cez šesť hodín, informovala agentúra AP. Keď sa zotmelo, francúzskeho dobrodruha osvetľovalo niekoľko silných reflektorov. Po dosiahnutí strechy Robert zakýval davom zvedavcov čakajúcim na námestiach v okolí mrakodrapu.
      
Na rozdiel od predchádzajúcich výkonov Robert bol tentoraz istený lanom a bezpečnostnými popruhmi, čo bola podmienka vládcov v emiráte Dubaj, nachádzajúcom sa na Arabskom polostrove na pobreží Perzského zálivu.
      
Zužujúcu sa vežu Burdž Chalífa otvorili vlani v januári. Jej vlastník uviedol, že má 160 obývateľných poschodí. Vyhliadková plošina sa nachádza na 124. poschodí.
      
Pavúčí muž má za sebou namáhavé výstupy na vyše 70 výškových budov po celom svete vrátane Empire State Building, Petronas Towers v Kuala Lumpure, ako aj mrakodrapu Taipei 101 na Taiwane (vyliezol naň v roku 2004), ktorý bol pred Burdž Chalífa najvyššou stavbou sveta.
      
V apríli 2007 zvládol aj "obrátenú pyramídu" Slovenského rozhlasu v Bratislave - výstup mu trval necelých 20 minút.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu