Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

To je nefér, som trikrát väčšia ako moje dvojča!

Sophie a Shane Zobraziť galériu (2)
Sophie a Shane

MALVERN - Utrápená Sophie Harrisová napriek tomu, že dáva veľký pozor na to čo zje, nechudne. Trpí totiž zriedkavou genetickou poruchou, kvôli ktorej váži trikrát viac ako jej dvojča.

Šestnásťročná dievčina váži takmer 180 kilogramov, za čo sa stáva nedobrovoľným terčom posmeškov svojich spolužiakov. Nech robí čo robí, jej váha neklesá. To sa však rozhodne nedá povedať o jej bratovi Shaneovi, ktorý, napriek tomu, že sa prepcháva dobrotami od výmyslu sveta, obezitou netrpí.

Doktorom trvalo roky, kým prišli na to, prečo sú súrodenci takí rozdielni. Záhadu sa podarilo objasniť až vedcom z Univerzity v Cambridge. Sophie trpí ojedinelým ochorením, na ktoré väčšina detí zomiera v nízkom veku.

"Ľudia ma volajú "tlsťoška". Pokrikujú na mňa na ulici ale aj keď prechádzajú okolo na autách," hovorí Sophie. "Naháňajú ma a hádžu po mne keksíky a dokonca sa ma niektorí pýtajú, "ako to, že Ťa Tvoja rodina stále chce?"."

Sophie zosmutnie zakaždým, keď sa pozrie na svojho štíhleho súrodenca, napriek tomu ho má veľmi rada. "Shane je skvelý brat, podporuje ma a stará sa o mňa," vysvetľuje. Chlapec sa kvôli sestre cíti previnilo, pretože žije normálny život tínedžera a chodí von kedy sa mu zachce, zatiaľ čo Sophie si tento "luxus" dožičiť nemôže.

Paradoxom je, že pri pôrode vážil Shane dvakrát viac ako jeho sestra. Tá bola počas prvých dvanástich mesiacov menšia ako priemerné bábätká, potom však začala rapídne priberať. "Sestričky ma obviňovali, že ju prekrmujem. To ale nebola pravda, oboch som ich kŕmila rovnako," povedala matka dvojčiat Tracey.

Sophie podstúpila sériu testov, lekári ale príčinu jej obezity nedokázali odhaliť. Minulý rok sa zverila do rúk odborníkom v Cambridge a tí určili diagnózu. Dievčina trpí monogénovou obezitou, ktorá spôsobuje, že všetko čo Sophie zje, sa premení na tuk, bez ohľadu na to či drží diétu alebo koľko cvičí.

V súčasnosti na túto chorobu neexistuje liek. V Amerike však momentálne prebiehajú klinické štúdie, ktoré by to mohli čoskoro zmeniť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu