Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

LÍBYA Do Misráty dopravili humanitárnu pomoc

Líbyjskí povstalci
Líbyjskí povstalci

Aktualizované

BENGHÁZÍ - 21:41 Líbyjský diplomat Ibráhím Dabbáší dnes vyhlásil, že väčšina vysokopostavených predstaviteľov v krajine sa snaží prebehnúť "na druhú stranu", ale ich prísne strážia a nedovolia im opustiť krajinu.

20:00 Severoatlantická aliancia dnes na svojej webovej stránke oznámila, že do vojenskej misie v Líbyi, ktorá sa uskutočňuje na základe rezolúcie OSN, sa zapojilo 16 z 28 členských krajín NATO.

19:39 Humanitárnym organizáciam sa podarilo dopraviť jednu z prvých zásielok pomoci do líbyjského mesta Misráta, ktoré obliehajú vojská slúžiace Muammarovi Kaddáfímu. Rybárska loď s potravinami a zdravotníckym materiálom v stredu zakotvila v tamojšom prístave po 19-hodinovej plavbe z Malty, pričom podľa posádky ide už o druhú úspešnú misiu.

18:51 Líbyjský diktátor Muammar Kaddáfí nakoniec podľa amerického ministra obrany Roberta Gatesa odstúpi kvôli politickým a ekonomickým tlakom. Súčasná vojenská operácia proti jeho režimu k tomu môže prispieť, uviedol dnes Gates na rokovaniach v obrannom výbore americkej Snemovne reprezentantov.

17:55 Americký Biely dom označil dnes odchod líbyjského ministra zahraničných vecí Músu Kúsu do emigrácie za "vážny úder" pre líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, dokazujúci, že jeho režim sa rozpadá.

16:34 Nový veliteľ medzinárodnej operácie Severoatlantickej aliancie v Líbyi, kanadský generál Charles Bouchard, sa dnes vyjadril, že preveruje správy, podľa ktorých letecké útoky NATO v Tripolise zabili najmenej 40 civilistov. Poznamenal, že k tomu malo dôjsť ešte predtým, ako dnes ráno NATO prevzalo velenie líbyjskej operácie.

15:38 Líbyjská vláda vo štvrtok nepriamo potvrdila, že jej minister zahraničných vecí Mússa Kússa utiekol z krajiny a opustil svoj post. Zo strany režimu Muammara Kaddáfího ide o prvé podobné priznanie. Krajina však údajne "nie je závislá od jednotlivcov". "Toto je boj celého národa. Nezávisí od jednotlivcov, alebo oficiálnych predstaviteľov," uviedol hovorca Kaddáfího administratívy Mússa Ibrahim v reakcii na Kússov odchod. "Nepotvrdzujem nič... mlčanie je našou zbraňou," dodal.

14:38 Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí a jeho synovia sú stále v krajine a sú odhodlaní v nej ostať "až do konca", aby ju viedli k víťazstvu nad jej nepriateľmi. Vyhlásil to dnes hovorca líbyjskej vlády. Nepriamo však priznal, že Kaddáfího opustil jeho minister zahraničných vecí.

12:21 Londýn neponúkol líbyjským ministrovi zahraničia Músovi Kússovi, ktorý v stredu ušiel do Británie, imunitu pred britskou ani medzinárodnou justíciou. Povedal to dnes britský minister zahraničia William Hague. Podľa neho Músa svojím rozhodnutím povzbudí k podobnému činu aj ďalších členov líbyjského vedenia.

11:33 Severoatlantická aliancia sa dnes ujala velenia vojenských operácií v Líbyi, ktorých cieľom je ochrana civilistov pred vojskami líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. V koalícii, ktorá v Líbyi pôsobí na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, doteraz bolo viac ako desať krajín.

11:08 Povstalci pri meste Briga, kde sa nachádza významný ropný terminál, stále bojujú s jednotkami vernými líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu o kontrolu nad touto oblasťou na východe krajiny. Uviedla to agentúra Reuters. Vzbúrenci museli v stredu ustúpiť pred raketovou paľbou Kaddáfího jednotiek a odovzdať časti územia na pobreží, ktoré opätovne dobyli v uplynulých dňoch. Niektorí povstalci ustúpili až k mestu Adžedábíja, ktoré sa považuje za vstupnú bránu na východ Líbye.

10:27 Hovorca britského ministerstva zahraničia povedal, že Kússaho teraz vypočúvajú, a že Británia neskôr zverejní ďalšie detaily prípadu. Podľa stanice BBC sa šéf líbyjskej diplomacie dostal do Británie na palube britského vojenského lietadla.

6:32 Severoatlantická aliancia dnes preberie plnú kontrolu nad leteckými náletmi spojencov v Líbyi. Informoval o tom jeden z jej diplomatov, ktorý si neželal byť menovaný. NATO chcelo plné velenie nad vynucovaním bezletovej zóny pôvodne prevziať už v stredu, aliancia však termín posunula o 24 hodín. Obranný spolok začne oficiálne kontrolovať nebo nad Líbyou o 8:00 SEČ.

23:32 Líbyjský minister zahraničia Mússa Kússa rezignoval na svoju funkciu a utiekol do Británie. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničia, ktorého pracovníci sú teraz s Kússom v kontakte. Zároveň vyzvalo ďalších blízkych spolupracovníkov líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, aby sa zachovali rovnako ako šéf diplomacie.Tripolis pôvodne tvrdil, že minister letí do Británie na diplomatickú misiu. K vyhláseniu Londýna sa zatiaľ nevyjadrili. "Potvrdzujeme, že Mússa Kússa priletel 30. marca z Tuniska na letisko Farnborough. letel sem pri svojej slobodnej vôli. Povedal nám, že rezignuje na svoj ​​úrad," uviedlo britské ministerstvo v tlačovom vyhlásení.

22:34 Jednotky líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího dnes dobyli späť ropné mesto Ras Lanúf. Vzbúrenci utiekli na východ k mestám Brig a Adžedábíja. Vládne jednotky bojovali s rebelmi aj v Misure. OSN varuje pred humanitárnou krízou v krajine. Niektoré krajiny začali uvažovať o možnom vyzbrojení povstalcov. Agentúra Reuters uviedla, že americký prezident Barack Obama povolil Ústrednej spravodajskej službe viesť v Líbyi tajné operácie.

19:19 Spojenecké lietadlá zaútočili na pozície síl líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího neďaleko východného mesta Adždabíja, kam vládne jednotky vytlačili povstalcov. Útok asi 10 kilometrov od mesta vyvolal nadšenie medzi rebelmi, ktorí už žiadali pomoc od spojeneckých síl. Išlo pritom o prvý spojenecký nálet na východe krajiny za posledné dva dni.

17:09 OSN uviedla, že od začiatku občianskej vojny utieklo z Líbye takmer 400 tisíc ľudí. Väčšina utečencov zamierila cez hranice do Tuniska a Egypta, tento týždeň ale začali vysídlenci utekať aj priamo do Európy. Podľa OSN prekonalo Stredozemné more asi 2 tisíc líbyjských utečencov.

15:45 Líbyjská opozícia dnes spustila vlastný televízny kanál Ahrar TV, v preklade Liberálna televízia. Hlavným cieľom nového média je poskytovať spravodajstvo z pohľadu povstalcov a vyvažovať tak vládnu propagandu zo strany štátom kontrolovaných médií, ktoré ovláda vodca Muammar Kaddáfí. Informovala o tom tlačová agentúra RIA Novosti.

15:20 Uganda rada privíta líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, ak požiada o azyl. V stredu to povedal hovorca ugandského prezidenta Tamale Mirundi s tým, že politika Ugandy je poskytnúť všetkým žiadateľom azyl v jeho krajine. Minister zahraničia Henry Okello Oryem zas povedal, že v prípade Kaddáfího žiadosti Uganda zváži poskytnutie azylu tak, ako by to urobila u každého žiadateľa. "Jeho prípadnú žiadosť o azyl v Ugande posúdime tak, ako u všetkých iných žiadateľov," vyhlásil.

15:17 Sily lojálne líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu dnes zaútočili na mesto Misráta. "Mesto Misráta bolo ráno opäť cieľom Kaddáfího síl, ktoré bez rozdielu ostreľovali niekoľko mestských častí," uviedli povstalci. Medzitým miestni zdravotníci informovali, že pri utorňajších útokoch na mesto prišlo o život 18 ľudí.

14:23 Británia z bezpečnostných dôvodov vyhostila piatich líbyjských diplomatov. Informoval o tom v stredu minister zahraničia William Hague. "Aby sme podčiarkli naše znepokojenie z konania režimu, rozhodli sme sa vyhostiť piatich diplomatov z líbyjského veľvyslanectva v Londýne vrátane vojenského atašé," povedal Hague v parlamente. Vláda sa podľa neho totiž zhodla na tom, že tieto osoby by po svojom zotrvaní v Británii mohli predstavovať pre štát bezpečnostné riziko.

13:03 Rusko dnes varovalo Západ pred vyzbrojovaním líbyjských povstalcov bojujúcich proti jednotkám verným líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu. Americký prezident Barack Obama i ďalší západní lídri tvrdia, že nevylučujú vyzbrojovanie líbyjských vzbúrencov. Moskva je toho názoru, že Líbyjčania si musia svoju politickú budúcnosť vytvoriť bez zasahovania zvonku.

11:56 Väčšina Čechov podporuje spojenecké bojové akcie v Líbyi. S priamym zapojením Českej republiky ale jednoznačne nesúhlasia, uvádza dnes zverejnený internetový prieskum spoločnosti SANEP. Podľa nej Česi dianie v Líbyi sledujú a ich názory vychádzajú z faktických znalostí aktuálnej situácie.

11:35 Jednotky verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu dnes po pozemnej, vzdušnej i námornej ofenzíve opätovne dobyli významné ropné mesto Rás Lánúf. Podľa spravodajskej televízie al-Džazíra o tom informovali líbyjskí opoziční lídri a povstalci.

1:15 Cieľom vojenskej intervencie Spojených štátov a spojencov v Líbyi je vytvoriť vytrvalý tlak na Muammara Kaddáfího, aby sa "nakoniec vzdal" moci. V rozhovore pre televíznu stanicu NBC to v utorok večer povedal americký prezident Barack Obama. Potvrdil tiež, že Spojené štáty nevylučujú poskytnutie zbraní povstalcom proti líbyjskému vodcovi.

23:58 Medzi povstaleckými silami bojujúcimi v Líbyi proti režimu tamojšieho vodcu Muammara Kaddafiho sú "náznaky" prítomnosti militantného hnutia Hizballáh a teroristickej siete al-Kájda. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal vrchný veliteľ síl Severoatlantickej aliancie americký admirál James Stavridis. Detailný obrázok líbyjskej opozície vraj k dispozícii zatiaľ nemá. Kaddáfí v minulosti obvinil teroristickú sieť al-Kájda, že stojí za povstaním.

23:44 Televízia al-Arabíja dnes v neskorých večerných hodinách oznámila, že časťou líbyjského hlavného mesta Tripolis nesúcou pomenovanie Brána Azizíja otriasli dva výbuchy. Už predtým dnes bolo v Tripolise počuť sériu silných explózií. Líbyjská štátna televízia uviedla, že ich spôsobili "koloniálni, križiacki agresori". Zatiaľ nie je známe, čo presne spôsobilo výbuchy.

19:53 Francúzsko je pripravené rokovať s líbyjskými povstalcami o dodávkach vojenskej pomoci. V utorok to v Londýne povedal francúzsky minister zahraničia Alain Juppé. Zároveň pripustil, že vyzbrojovanie či cvičenie povstalcov dve rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN nezastrešujú. "Toto nie je povolené ani v rezolúcii 1973, ani v rezolúcii 1970. Zatiaľ sa Francúzsko týchto rezolúcií drží," uviedol Juppé po medzinárodnej konferencii, ktorá sa zaoberala budúcnosťou Líbye.

19:31 Diplomati na medzinárodnej konferencii v Londýne rozhodli o zriadení skupiny, ktorá bude koordinovať všetky medzinárodné akcie v Líbyi. Britské ministerstvo zahraničia uviedlo, že prvé stretnutie skupiny sa uskutoční v Katare, pričom predsedníctvo bude rotovať. Skupina bude zabezpečovať "vedenie a celkové politické riadenie medzinárodného úsilia v úzkej spolupráci s Organizáciou Spojených národov (OSN), Africkou úniou (AÚ), Ligou arabských štátov (LAŠ), Organizáciou islamskej konferencie (OIK) a Európskou úniou (EÚ)," píše sa vo vyhlásení.

18:30 Vojenské akcie v Líbyi už stáli americké ministerstvo obrany 550 miliónov dolárov, do čoho sú započítané najmä bomby a rakety. V utorok o tom informovala hovorkyňa Pentagonu Kathleen Keslerová, podľa ktorej 60 percent tejto sumy je za muníciu a zvyšok za prepravu amerických jednotiek na miesto. Uvedené náklady však nezahŕňajú výplaty pre vojakov.

17:16 Británia a Spojené štáty zvýšili v utorok nátlak na líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího počas medzinárodnej konferencie v Londýne zameranej na riešenie situácie v Líbyi a jej budúcnosť. Britský premiér David Cameron počas otvorenia konferencie zástupcov 40 vlád a medzinárodných inštitúcií obvinil Kaddáfího sily z "vražedných útokov" proti civilistom v západnom meste Misráta.

15:04 Severoatlantická aliancia odložila prevzatie velenia nad všetkými vojenskými operáciami v Líbyi o 24 hodín na štvrtok 08.00 SELČ. Informoval o tom v utorok nemenovaný diplomat aliancie. Podľa neho bol deň navyše potrebný pre hladší priebeh prevodu kompetencií. Odklad je tiež potrebný preto, že podpora niektorých spojencov bude závisieť od výsledku medzinárodnej konferencie o budúcnosti Líbye, ktorá sa koná dnes v Londýne.

14:04 Jednotky Muammara Kaddáfího dnes v noci zastavili postup povstaleckých síl smerom k jeho rodnému mestu Syrta a počas dňa vytlačili rebelov až za mesto Bin Džavád. Zosilnená ofenzíva ďalej pokračuje. V Misuráte pri útokoch vládnych síl zomrelo najmenej 142 ľudí a ďalších 1400 bolo podľa informácií agentúry AFP zranených. Kaddáfí vyzval medzinárodnú koalíciu, ktorá sa dnes schádza v Londýne, aby nezasahovala do záležitostí krajiny.

14:02 Švédsko pravdepodobne vyšle do medzinárodnej operácie v Líbyi šesť bojových stíhačiek Gripen. V utorok o tom informoval švédsky premiér Fredrik Reinfeldt. Vláda podľa neho predloží do parlamentu návrh, v ktorom sa bude hovoriť o zapojení bojových lietadiel do misie s cieľom udržať bezletovú zónu nad severoafrickou krajinou. Reinfeldt zároveň dodal, že Štokholm dostal v utorok oficiálnu žiadosť od Severoatlantickej aliancie, aby sa zapojil do operácie.

13:10 Americká ministerka zahraničia Hillary Clintonová, rovnako ako jej britský kolega William Hague sa dnes v Londýne stretli s predstaviteľom líbyjskej opozície Mahmúdom Džibrílom. Obe stretnutia sa konali pred popoludňajším začiatkom medzinárodnej konferencie o Líbyi v Londýne. USA aj Británia podľa britskej tlače zvažujú, či poskytnúť líbyjským vodcu Muammara Kaddáfímu možnosť odísť do exilu.

11:51 Americké sily zaútočili na tri líbyjské lode vrátane plavidla pobrežnej stráže, aby zastavili náhodnú paľbu na obchodné lode v prístavnom meste Misuráta. Dnes o tom informovali vojenskí predstavitelia.

11:47 Spojené štáty čoskoro pošlú do Líbye svojho osobitného vyslanca, ktorý sa má stretnúť s lídrami vzbúrencov bojujúcich proti silám Muammara Kaddáfího. Informoval o tom dnes vysoký predstaviteľ americkej administratívy, ktorý si neželal byť menovaný.

11:30 Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí prirovnal v utorok armády Západu, ktoré útočia na jeho krajinu, k nemeckým nacistom. "Vyzerá to tak, že vy v Európe a v Amerike si neuvedomujete, že tento diabolský a barbarský útok sa podobá na to, čo spravil Hitler, keď napadol Európu a bombardoval Britániu," napísal Kaddáfí v liste účastníkom medzinárodnej konferencie o situácii v Líbyi, ktorá sa koná v utorok v Londýne.

9:59 Jednotky verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu strieľali v noci na dnes z ťažkých zbraní na líbyjských povstalcov na ceste k jeho rodnému mestu Syrta. Povstalci boli podľa vlastných slov vytlačení smerom k mestu Bin Džawád.

8:41 Od začiatku tohto roka zmizlo v Líbyi najmenej 30 opozičných predstaviteľov či stúpencov opozície, medzi nimi aj niekoľko neplnoletých osôb. Niektorých z nich zatkli pred očami ich príbuzných, iní sa jednoducho zrazu vytratili. Všetci však s najvyššou pravdepodobnosťou skončili v rukách tajnej polície líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, uvádza mimovládna organizácia Amnesty International v správe, ktorú zverejnila v utorok v Londýne.

7:34 Medzinárodné koaličné jednotky v úsilí oslabiť moc líbyjského lídra Muammara Kaddáfího nevyužívajú iba zbrane, ale aj slová. Vojenskí predstavitelia dnes uviedli, že americké lietadlo zamerané na šírenie propagandy zhadzuje nad touto severoafrickou krajinou letáky určené líbyjským provládnym vojakom v teréne.

4:58 Líbyjská štátna televízia odvysielala v noci nadnes údajne aktuálne zábery Chamísa Kaddáfího, syna líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího, ktorý mal nedávno zahynúť pri samovražednom útoku.

4:07 V Londýne sa dnes stretnú ministri zahraničia asi 40 krajín podieľajúcich sa na operáciách v Líbyi proti silám Muammara Kaddáfího. Konferencie, ktorú zvoláva britský minister zahraničia William Hague, sa okrem iného zúčastní jeho americká kolegyňa Hillary Clintonová, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a za Českú republiku minister zahraničia Karel Schwarzenberg.

2:07 Libyjskí vládni vojaci posilňujú podľa amerických hlásení svoje pozície v rodisku Muammara Kaddáfího v Syrte, aby sa pripravili na očakávaný útok rebelov. Jednotky verné režimu budujú kontrolné stanovištia a rozostavujú vo všetkých častiach mesta tanky, napísala dnes v noci agentúra DPA. "Domnievame sa, že režim sa chce v Syrta zakopať," vyhlásil v pondelok miestneho času v Pentagone (neskoro večer SELČ) americký viceadmirál Bill Gortney.

1:56 Spojencom sa v Líbyi podľa amerického prezidenta Baracka Obamu podarilo zastaviť "smrtiaci postup" síl tamojšieho vodcu Muammara Kaddáfího. Šéf Bieleho domu to povedal vo Washingtone v zvláštnom prejave, v ktorom Američanom vysvetľoval dôvody účasti Spojených štátov v intervencii. Obama zdôraznil, že úloha USA v zásahu je nevyhnutná, ale obmedzená a že od stredy mu začne úplne veliť  Severoatlantická aliancia.

 

 



21:51 Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí pôjde po víťazstve povstalcov pred súd. Pre francúzsku televíziu to v pondelok povedal šéf Dočasnej národnej rady Mustafa Abdul Džalíl. "Po víťazstve budeme Kaddáfího v Líbyi súdiť za všetky zločiny, ktoré spáchal," povedal Džalíl pre stanicu France 2 v základni povstalcov v meste Bengází.

21:44 Nálety západných koaličných síl zasiahli civilné a vojenské oblasti v líbyjských mestách Garján a Mizda. Informovala o tom dnes líbyjská televízia, ktorá citovala armádneho predstaviteľa. "Civilné a vojenské oblasti v Garjáne a Mizde zasiahli dnes večer koloniálni a križiacki agresori," oznámila líbyjská televízia v písaných titulkoch, ktorými vždy informuje o najčerstvejších udalostiach.

21:37 Líbyjskí povstalci vedú "aktívne diskusie" o zrušení sankcií uvalených na obchodovanie s ropou produkovanou na východolíbyjských poliach, ktoré už nie sú pod kontrolou Muammara Kaddáfího. Uviedol to dnes vysokopostavený líbyjský vzbúrenec. "Dúfame, že (sankcie) budú v oslobodených oblastiach čo najskôr zrušené. Obchodovanie nemusí byť povolené s každým, ale s niektorými krajinami," povedal Alí Tarhúní, povstalecký predstaviteľ zodpovedný za záležitosti týkajúce sa ekonomiky, financií a ropy. Vyjadrenia poskytol v sídle povstalcov, východolíbyjskom meste Benghází.

20:39 Lídri Británie, Francúzska, Nemecka a Spojených štátov rokujú v pondelok večer o ďalšom spoločnom postupe v Líbyi prostredníctvom videokonferencie. Informovala o tom kancelária francúzskeho prezidenta. Podľa jej údajov sa na rozhovoroch zúčastňuje britský premiér David Cameron, francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, nemecká kancelárka Angela Merkelová a americký prezident Barack Obama. Rozhovory sa začali o 18.15 SEČ a trvať by mali asi 40 minút.

19:00 Francúzske vojenské lietadlá zasiahli pri útoku v noci na dnes veliteľské stredisko líbyjskej armády južne od metropoly Tripolis. Oznámil to dnes hovorca francúzskych ozbrojených síl. Stíhačky Mirage uskutočnili nálet na armádny komplex a veliace stredisko síl líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího vyše desať kilometrov južne od Tripolisu, uviedol hovorca s tým, že počas dnešného dňa Francúzsko nevykonalo ďalšie letecké údery.

17:52 Postup líbyjských vzbúrencov na západ sa dnes spomalil v porovnaní s víkendovými niekoľko stokilometrovými presunmi z východnej časti krajiny. Jednotky verné vodcovi Muammarovi Kaddáfímu naopak zaznamenali úspech v západnom meste Misura, ktoré doteraz ovládali povstalci.

17:23 Ozbrojené sily verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu sa dnes zmocnili časti západolibyjského mesta Misura, ktoré ešte plne ovládali povstalci. Agentúre Reuters to oznámil hovorca povstalcov, podľa ktorého boje v meste dnes pokračovali. Líbyjské ministerstvo zahraničia podľa štátnych médií oznámilo zastavenie bojov v Misure.

17:00 Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy a britský premiér David Cameron dnes v spoločnom vyhlásení uviedli, že nechcú žiadnu vojenskú okupáciu v Líbyi. Zároveň podľa agentúry Reuters vyzvali stúpencov líbyjského vodcu Muamara Kaddáfího, aby sa od neho odvrátili, kým nie je neskoro. "Kaddáfí musí okamžite odísť," zdôraznili vo vyhlásení Sarkozy a Cameron. Vyzvali zároveň Libyjčanov a tamojšiu opozíciu, aby sa pripojili k politickému procesu, ktorý by otvoril cestu ku Kaddáfího odchodu.

15:01 Turecký premiér dnes ponúkol, že jeho krajina sa môže ujať role sprostredkovateľa medzi líbyjským vodcom Muammarom Kaddáfim a povstalcami. Ankara tak chce zabrániť tomu, aby sa Líbya stala "novým Irakom alebo Afganistanom", povedal Recep Tayyip Erdogan v rozhovore pre dnešné vydanie denníka The Guardian.Podobne ako v minulosti Francúzsko, dnes vládu zostavenú líbyjskými vzbúrencami ako jediného zástupcu líbyjského ľudu uznal Katar.

12:50 Sily medzinárodnej koalície bombardovali dnes skoro ráno juholíbyjské mesto Sabhá. Uviedla to líbyjská štátna agentúra JANA, podľa ktorej zdrojov si bombardovanie vyžiadalo obete. Podľa televíznej stanice Al-Džazíra sa rebeli zmocnili ďalšieho mesta na ceste k Syrte vzdialeného od nej asi 120 kilometrov. Rusko dnes údery koaličných síl na Kaddáfího jednotky kritizovalo.

08:11 Ceny ropy dnes klesli v reakcii na vývoj v Líbyi, kde povstalci znova získali kontrolu nad dvoma kľúčovými prístavmi a vyhlásili, že v priebehu niekoľkých týždňov obnovia vývoz komodity z krajiny.

07:59 Povstalci dobyli Syrtu, rodné mesto Muammara Kaddáfího, oznámil to hovorca líbyjských vzbúrencov. Pravdivosť informácií však nebolo možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov, uviedla agentúra Reuters. "Je potvrdené, že Syrta padla do prodemokratických rúk," povedal hovorca povstalcov Šamsiddín Abdulmuláh. Kaddáfího jednotky podľa neho povstalcom prílišný odpor nekládli.

04:15 V Líbyi sa dnes čakajú nové boje jednotiek verných Muammarovi Kaddáfímu s povstalcami, ktorí cez víkend postúpili o niekoľko stoviek kilometrov smerom na západ. Umožnili im to pokračujúce zahraničné nálety na vojenské ciele prorežimných síl.

02:31 Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí je stále vo svojom uzavretom areáli v Tripolise. Uviedla to miestna televízia pri komentovaní podľa nej živého prenosu, na ktorom sú v areáli vidieť Kaddáfího prívrženci a automobil, v ktorom podľa nej vodca sedel. Kadáfího však vidieť nebolo, uviedla agentúra Reuters.

03:23 Turecko je pripravené poslúžiť ako sprostredkovateľ medzi líbyjským diktátorom Muammarom Kaddáfím a povstalcami v rokovaniach o prímerí. Oznámili to v nedeľu britské noviny Guardian, odvolávajúce sa na rozhovor s tureckým premiérom.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu