Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Líbyjskí povstalci obsadili kľúčové mesto Adždabíja

ilustračné foto
ilustračné foto

ADŽDABÍJA - Líbyjskí vzbúrenci dnes opätovne dobyli kľúčové mesto Adžedábíja na východe krajiny od jednotiek verných Muammarovi Kaddáfímu, informovala stanica al-Džazíra.

Televízia uviedla, že ľudia začali v meste oslavovať, keď ho opozičné sily po niekoľkých dňoch tuhých bojov ovládli.

"Naše jednotky túto noc všetko zničili," povedal pre agentúru Reuters bojovník z radov vzbúrencov. "Adžedábíja je mesto duchov. Teraz sú tam už len mŕtve telá a rodiny, ktoré nevedia, čo robiť," spresnil povstalec.

Ťažké boje sa odohrávali najmä o západnú vstupnú bránu do mesta. Táto zelená oceľová stavba na okraji púšte zostávala dnes po obsadení Adžedábíje vzbúrencami ešte istý čas v rukách jednotiek verných Muammarovi Kaddáfímu, nakoniec však bola dobytá aj ona.

Podľa informácií vzbúrencov sa Kaddáfího oddiely po páde Adžedábíje stiahli a ustúpili na juhozápad smerom k ropnému mesta Briga. "Letecké útoky kryjú povstalcov zo vzduchu, aby mohli postupovať na Adžedábíju. To je protizákonné," povedal podľa agentúry DPA ešte v piatok večer hovorca líbyjskej vlády Ibráhím Músá, komentujúc akciu medzinárodnej koalície.

Adžedábíja leží približne 160 kilometrov od bašty vzbúrencov Benghází, na frontovej línii medzi silami vernými líbyjskému vodcovi a povstalcami obsadenou východnou časťou Líbye.

Minulotýždňové boje v meste Adždabíja

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu