Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kússa by mal zodpovedať otázky o Lockerbie

Mússa Kússa
Mússa Kússa (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Bývalého líbyjského ministra zahraničia Mússu Kússu by mali vypočuť v súvislosti s bombovým útokom na lietadlo PanAm nad škótskym mestom Lockerbie v roku 1988, uviedli vo štvrtok britskí politici a príbuzní obetí útoku.

Uviedli to potom, ako bývalý šéf Kaddáfího tajných služieb, ušiel v stredu do Británie.

Rodiny obetí havárie lietadla Pan Am, ktoré vybuchlo nad Lockerbie, dnes varovali premiéra Davida Camerona pred "uzavretím nejakej dohody" na ochranu Kússu.

Zatiaľ čo britskí predstavitelia dúfajú, že Kússa im poskytne dôležité vojenské a diplomatické informácie, príbuzní obetí si želajú priniesť viac svetla na bombový útok na lietadlo, pri ktorom zahynulo 259 ľudí v lietadle a 11 na zemi.

Kússa bol šéfom tajných služieb, ak je teda Líbya zodpovedná za útok, tak Kússa je tiež, povedali príbuzní obetí pre agentúru Reuters. Ako zdôraznili, "tajné služby by mali Kússu vypočuť a nemal by byť v Británii slobodný muž". Bývalého líbyjského agentaAlího al-Mighrahího odsúdili v roku 2001 na doživotie, v roku 2009 ho škótska vláda prepustila z odôvodnením, že je v "poslednom štádiu rakoviny".

Kússa hral pri jeho prepustení kľúčovú úlohu. Kússu Británia v roku 1980 vyhostila z krajiny. Dôvodom bolo, že v rozhovore pre britské médiá obhajoval používanie násilia na umlčanie britských kritikov líbyjskej vlády. Británia dnes odmietla myšlienku, že by Kússovi ponúkla imunitu. Jeho náhly a nečakaný príchod do Londýna však podľa britskej vlády svedčí o tom, že líbyjský režim sa rozpadá.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu