Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Japoncom dochádza toaletný papier, majú aspoň vreckovky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TOKIO - Japonci si v čase krízy vytvárajú zásoby a tento reflex ich neopustil ani tentoraz, napísala dnes agentúra AFP. Týka sa to i toaletného papiera, ktorého je v Tokiu nedostatok.

V centre japonského hlavného mesta je jeden obchod s toaletnými prostriedkami vypredaný a druhý vykradnutý. V treťom síce došiel toaletný papier a vypredali sú aj rolky papierových utierok, ale na sklade majú, chvalabohu, aspoň papierové vreckovky. "Prepáčte, pani, môžete si kúpiť len dve, máme ich nedostatok," reaguje predavačka na požiadavky zákazníkov.

Japonci po zemetrasení síce nepanikária, ale zásoby si húževnato vytvárajú. Hromadia tovar základnej potreby pre prípad viaznucej distribúcie či stúpajúcich cien. A hoci mnohé domácnosti disponujú modernou toaletou s bidetovou sprchou a elektronicky riadeným prúdom teplého vzduchu, toaletný papier do základnej výbavy stále patrí.

Terajší deficit spôsobil výpadok papierní v prefektúre Mijagi vážne postihnutých zemetrasením. Problém spôsobuje aj nepriepustnosť poškodených ciest, vysoké ceny benzínu a problémy so zásobovaním elektrickou energiou.

Katastrofa spôsobila aj prudké zvýšenie dopytu po potravinách. Ani im sa predzásobenie nevyhlo - podľa obchodníkov už deň po katastrofe obyvatelia Tokia minuli napríklad za instantné rezance päťkrát viac a za balenú vodu osemkrát viac než obvykle.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu