Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Berlusconi chce vybaviť exil pre Kaddáfího: Je mi ho ľúto

Silvio Berlusconi a Muammar Kaddáfí
Silvio Berlusconi a Muammar Kaddáfí

RÍM - Taliansky premiér Silvio Berlusconi chce presvedčiť líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího na odchod do exilu.

Podľa denníka La Repubblica je dokonca pripravený po vyjednaní prímeria odcestovať do Tripolisu a rokovať s Kaddáfím o jeho odstúpení.

Na oplátku za tento krok by bol Kaddáfímu vystavený "sprievodný list", ktorý by ho chránil pred stíhaním za zločiny proti ľudskosti pred Medzinárodným súdnym dvorom v Haagu.

Berlusconi by chcel prímerie dosiahnuť v priebehu týždňa a v tomto smere zintenzívnil svoje diplomatické úsilie. Taliansko momentálne rokuje o čo najrýchlejšom ukončení vojny s Tureckom, Ruskom, Ligou arabských štátov a Africkou úniou, tvrdí La Repubblica.

"Týmto spôsobom chce Berlusconi zohrať hlavnú úlohu na medzinárodnej scéne po tom, čo musel na summite v Paríži strpieť dominantnosť francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Berlusconi tiež nechce stratiť vedúcu pozíciu Talianska v Líbyi v hospodárskej oblasti," napísala La Repubblica.

Berlusconi a Kaddáfí udržiavali v posledných rokoch priateľské vzťahy. Taliansko podpísalo so svojou bývalou kolóniou pakt priateľstva. "Kaddáfího mi je ľúto. Čo sa deje v Líbyi, sa ma osobne dotýka," povedal Berlusconi.



Kaddáfi pred rokom pri návšteve Talianska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu