Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Žltý dážď vystrašil Japoncov: Bol rádioaktívny?

Dážď v Tokiu a rozkvitnutá typická japonská čerešňa
Dážď v Tokiu a rozkvitnutá typická japonská čerešňa

TOKIO – Situácia v Japonsku je naozaj napätá. Necelé dva týždne po atómovom nešťastí vo Fukušime sa v stredu spustil v niektorých častiach Tokia žltý dážď. Stovky ľudí znepokojene telefonovali na príslušné úrady, ktoré však už čoskoro mohli obyvateľov hlavného mesta upokojiť.

Žltá farba dažďa pochádzala z peľu, ktorý sa objavil vo vzduchu, oznámil japonský meteorologický ústav. Ten vo štvrtok ráno kontaktovalo vyše 200 obyvateľov Tokia, ktorí upozorňovali na žlté stopy, ktoré spozorovali po daždi najmä na strechách. Podľa odborníkov nemal žltý dážď nič spoločné s nešťastím z 11. marca, ktoré zasiahlo oblasť 220 kilometrov severovýchodne od Tokia.

Predstaviteľ zdravotníctva sa vyjadril, že dážď síce môže obsahovať rádioaktívne látky, ale nie v takom množstve, aby mali nepriaznivé účinky na zdravie ľudí. Výskyt veľkého množstva peľových čiastočiek v tokijskom regióne Kanto potvrdilo aj japonské ministerstvo životného prostredia.

V stredu dokonca v hlavnej úpravni vody namerali zvýšené hodnoty rádioaktívneho jódu 131. Najvyššie hodnoty dosahovali 210 becquerelov, hraničná hodnota pre výživu bábätiek je len 100 becquerelov. Úrady preto odporučili, aby bábätká do 12 mesiacov nepili vodu z vodovodu.

To však viedlo k tomu, že z regálov obchodov takpovediac zmizli fľaše s vodou a bol problém ich zohnať. Viacerí obyvatelia mesta sa pokúsili vodu objednať cez internet. Vo štvrtok ráno však úrady informovali, že hodnoty klesli na 79 becquerelov, pitná voda je tak bezpečná aj pre novorodencov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu