Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Cunami mala v meste Ófunato až 23,6 metra!

Zničené mesto Ófunato Zobraziť galériu (9)
Zničené mesto Ófunato

TOKIO - Silné zemetrasenie z 11. marca vyvolalo v časti severovýchodného Japonska cunami vo výške až 23,6 metra. Obrovská vlna zasiahla po zemetrasení s magnitúdou 9,0 mesto Ófunato v prefektúre Iwate, informovali dnes japonské úrady.

Severovýchod krajiny dnes popoludní (miestneho času) zasiahlo ďalšie silnejšie zemetrasenie, ktorého predbežnú magnitúdu stanovili na 6,1, oznámil japonský meteorologický úrad. Epicentrum sa nachádzalo pri pobreží prefektúry Iwate.

Úrady po najnovších dotrasoch, ku ktorým od 11. marca dochádza takmer denne, nevydali varovanie pred cunami. Bezprostredne sa neobjavili ani správy o prípadných škodách alebo obetiach.

Japonská polícia predtým oznámila, že počet potvrdených obetí na životoch po zemetrasení a cunami spred trinástich dní sa zvýšil na 9737. V poslednej bilancii z dnešného popoludnia eviduje ďalších 16 501 nezvestných.

V núdzových príbytkoch je stále viac ako 200 tisíc ľudí, hlavne v najviac postihnutých prefektúrach Mijagi, Iwate a Fukušima. Niektorí ľudia však aj po návrate domov do oblastí, kde obnovili základné služby, majú nedostatok potravín a ďalších potrieb, preto sa obracajú na evakuačné centrá, informovala televízia NHK.

Polícia odhaduje, že zemetrasenie a cunami zničili najmenej 18 tisíc domov, ďalších viac ako 130 tisíc domov bolo poškodených.

V regióne dnes opätovne otvorili pre všetku dopravu hlavnú severovýchodnú diaľnicu, ktorá bola doteraz prístupná len pre pohotovostné vozidlá a vozidlá prepravujúce humanitárne zásoby a pracovníkov.





Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu