Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dvaja europoslanci po obvineniach z korupcie odstúpili

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

VIEDEŇ - V súvislosti s korupčným škandálom, ktorý otriasa Európskym parlamentom, odstúpili dvaja europoslanci a tretí rezignoval na svoj post vo vedení svojej strany.

Stalo sa tak po tom, čo vyšlo najavo, že traja zákonodarcovia údajne súhlasili s prijatím úplatkov. Parlament spustil okamžité vyšetrovanie na základe informácií britského nedeľníka The Sunday Times, podľa ktorých rakúsky poslanec Ernst Strasser, Rumun Adrian Severin a slovinský zákonodarca Zoran Thaler prijali finančné ponuky vo výške až do 100 tisíc eur za rok výmenou za predloženie návrhov v EP. "Podozrenia The Sunday Times sú závažné a EP ich berie vážne," reagoval hovorca parlamentu Jaume Duch.

Svoju prvú obeť si škandál vyžiadal hneď v nedeľu, keď po zverejneniach britských novín ohlásil svoju rezignáciu bývalý rakúsky minister vnútra a zástupca ľudovcov v EP Ernst Strasser. Predseda Rakúskej ľudovej strany Josef Pröll predtým vyzval na jeho okamžitý odchod zo všetkých politických funkcií a označil jeho konanie za "neprijateľné".

V pondelok Strasserov príklad nasledoval aj bývalý slovinský minister zahraničia Zoran Thaler. Bývalý rumunský vicepremiér Adrian Severin odstúpil z postu podpredsedu rumunskej opozičnej Sociálno-demokratickej strany, kým sa situácia nevyjasní. Všetci traja obvinenia odmietajú.

Počas ôsmich mesiacov reportéri The Sunday Times predstierajúci lobistov kontaktovali 60 členov EP s cieľom overiť fámy o ich úplatnosti. Pokúšali sa o presadenie konkrétnych pozmeňujúcich návrhov výmenou za finančnú odmenu. Traja poslanci podľa novín fingovanú ponuku prijali. Ako dôkaz majú slúžiť aj videozáznamy zhotovené skrytou kamerou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu