Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obama upokojoval Američanov pred jadrovou haváriou

Barack Obama
Barack Obama

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama včera upokojoval Američanov pred možnými následkami jadrovej havárie v poškodenej japonskej elektrárni Fukušima 1. V priamom televíznom prenose zdôraznil, že americkí občania, najmä tí, ktorí sú v Japonsku, nemusia prijímať žiadne bezpečnostné opatrenia, ale majú zostať informovaní.

Obama zároveň povedal, že nariadil preventívne preskúmanie bezpečnosti všetkých amerických jadrových zariadení, aj keď zároveň vyjadril hlboké presvedčenie o tom, že sú úplne bezpečné.
   
Obama tiež vylúčil, že by radiáciou bolo akokoľvek ohrozené územie USA, kde obyvatelia vykúpili zásoby jódových tabliet určených na spotrebu v prípade hroziaceho ožiarenia.
   
Prezident tiež povedal, že si je vedomý toho, že škody na jadrových reaktoroch v japonskej prefektúre Fukušima predstavujú vážne riziko pre ľudí vyskytujúcich sa v ich blízkosti. Ubezpečil Japonsko a jeho ľud, že nie sú v boji proti pohrome osamotení a že sa môžu spoľahnúť na pomocnú ruku svojho amerického spojenca.
   
Obama predtým navštívil japonské veľvyslanectvo vo Washingtone, kam do pamätnej knihy napísal: "Som srdcom s japonským ľudom v tejto obrovskej tragédii. Vedzte prosím, že Amerika bude vždy stáť pri jednom zo svojich najväčších spojencov, ktorý je v núdzi."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu