Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Ďalšia nehoda elektrárne: Do jazera sa dostala rádioaktívna voda!

Jadrová elektráreň Pickering
Jadrová elektráreň Pickering

TORONTO - Tisíce litrov rádioaktívnej vody vypustili do Ontárijského jazera po nehode v jadrovej elektrárni neďaleko kanadského Toronta. Podľa agentúry AP, ktorá sa odvoláva na miestne úrady, je únik neohrozuje životné prostredie ani zdravie obyvateľstva.

Udalosť, ktorá sa v elektrárni Pickering odohrala už v pondelok pred polnocou tamojšieho času, má len "zanedbateľný vplyv na životné prostredie a nijako neohrozuje verejné zdravie", uisťovala dnes elektrárenská spoločnosť Ontario Power, ktorú vlastní vláda provincie Ontário.

Do jazera bolo potrebné vypustiť 73 000 litrov rádioaktívnej demineralizovanej vody. Jej únik spoločnosť vysvetľuje netesnosťou čerpadla. Zastavili ho okamžite po tom, čo bola porucha zistená. Čerpadlo už opravili.

"Z hľadiska regulácie to bola udalosť veľmi nízkej úrovne. Na kvalitu pitnej vody to nemá žiadny vplyv," uviedla ďalej spoločnosť. Takisto kanadská komisia pre jadrovú bezpečnosť potvrdila, že ohrozenie životného prostredia a ľudského zdravia je "zanedbateľné".

Incident sa stal práve v čase, keď celý svet s napätím sleduje jadrovú krízu v Japonsku, kde po zemetrasení a cunami začala unikať radiácia z poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima.

Elektráreň Pickering je jednou z piatich kanadských jadrových elektrární. Stojí približne 35 kilometrov východne od najväčšieho kanadského mesta Toronta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu