Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tragický let Tu-154: Kapitán sa pohádal s generálom!

Poľský špeciál Tu-154
Poľský špeciál Tu-154

BRATISLAVA/VARŠAVA – Kapitán poľského špeciálu Tu-154, ktorý sa zrútil v ruskom Smolensku, sa mal pred štartom pohádať s veliteľom letectva, informovala o tom televízia TVN24.

Emocionálnu výmenu názorov malo potvrdiť aj viacero svedkov. Veliteľ posádky mal byť proti štartu lietadla, keď nemal informáciu o počasí na letisku v Smolensku, ale len predpoveď. Televízia sa odvoláva na záznam z priemyselnej kamery na varšavskom letisku, ktorá zachytila spor medzi kapitánom Arkadiuszom Protasiukom a generálom Andrzejom Blasikom.

Podľa televízie sa hádka spred vchodu do budovy letiska údajne preniesla až na palubu lietadla, generál mal pritom vulgárne nadávať a udeliť pokarhanie kapitánovi. Aj z tohto dôvodu mal prezidenta na palube vítať generál a nie veliteľ posádky, ako býva zvykom.

Existenciu záznamu potvrdil hovorca vojenskej prokuratúry Zbigniew Rzepa. Obrazový záznam bez zvuku podľa neho analyzuje prokuratúra aj vyšetrovacia komisia.

Zo zistení novinárov TVN24 vyplýva, že veliteľ posádky kapitán Arkadiusz Protasiuk mal byť proti letu v situácii, keď disponoval len predpoveďou, nie potvrdeným stavom počasia na letisku v Smolensku, napísal portál wp.pl.

Meteorologická stanica na letisku v Smolensku nebola pripravená na prijatie prezidentského Tupoleva, vyplýva zo svedectiev pracovníka letiska Severnyj, informovala štátna televízie TVP. Stanicu mali obsluhovať traja ľudia, pracoval iba jeden. Poľská posádka nemohla dostať zodpovedajúcu informáciu o počasí, ak obsluha nebola kompletná, cituje portál Krzysztofa Zalewského z mesačníka Letectvo.

Posledný záznam v súvislosti s katastrofou sa objavil začiatokm mesiaca, dovtedy neznámy zostrih vtedy zaplavil poľské spravodajské portály. Záznam mal vyše desať minút a bol nakrútený ešte v čase, keď na mieste havárie pracovali ruské záchranné a vyšetrovacie tímy. Zblízka zachytával pozostatky lietadla a okolia, obsahoval však aj drastické zábery tiel obetí v troskách.

Pri páde lietadla 10. apríla minulého roku zahynul poľský prezident Lech Kaczyński a ďalších 95 ľudí na palube, prevažne vysokopostavených činiteľov. Delegácia letela uctiť pamiatku poľských dôstojníkov, postrieľaných v Katyni pri Smolensku za druhej svetovej vojny sovietskou tajnou políciou NKVD.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu