Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Egypt čaká ďalšie demonštrácie, Líbya ďalšie boje

Demonštranti stanujú v Káhire na námestí Tahrir Zobraziť galériu (4)
Demonštranti stanujú v Káhire na námestí Tahrir (Zdroj: SITA)

KÁHIRA/TRIPOLIS - V egyptskej metropole Káhire sa dnes očakávajú tradičné piatkové demonštrácie za pokračovanie politických reforiem, nasledujúcich po páde prezidenta Husního Mubaraka. V susednej Líbyi pokračujú boje medzi vládnymi jednotkami a oddielmi povstalcov, ktorých cieľom je v súčasnosti ovládnutie strategických bodov.

Káhirská demonštrácia v tradičný deň pracovného pokoja pre moslimov mala byť zameraná na donútenie premiéra Ahmada Šafíka k demisii, čo tento politík pochádzajúce ešte z predchádzajúcej vládnucej garnitúry nakoniec urobil vo štvrtok večer. Manifestanti tak budú sláviť významný úspech a zároveň volať po úplnom vyčistení egyptského vedenia od osôb predchádzajúceho režimu.

V Líbyi v uplynulých dňoch pokračovali potýčky najmä o východný ropný terminál Mars al-Brig, ktorý ovládla opozícia a ktorý chce vláda líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího dobyť naspäť. Je možné, že v tejto oblasti budú boje pokračovať. Z krajiny tiež utekajú ďalšie tisíce ľudí.

Niekoľko krajín Európskej únie sa zapojilo do evakuačného plánu, v ktorom chcú utečencov, ktorí sa dostali do Tuniska, prepraviť bližšie ich domovom. Majú to urobiť prostredníctvom mohutného leteckého mostu do Egypta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu