Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Padali hlavy, evakuácia z Líbye dopadla ako fraška

Ľudia čakajú na evakuáciu
Ľudia čakajú na evakuáciu

SOFIA - Letecká evakuácia Bulharov z Líbye sa kvôli nedostatku koordinácie a organizačných schopností diplomacie zmenila podľa sofijských médií takmer na frašku.

Najprv sa dublovali lety organizované vládou a štátnym podnikom Technoexportstroj, na čo premiér Bojko Borisov zareagoval okamžitým odvolaním šéfa podniku Emila Koceva z funkcie.

Len o štyri hodiny neskôr ho ale opäť do funkcie vymenoval a ešte pochválil. Napísal to na svojich webových stránkach denník Sega.

Kocev iniciatívne vyslal do Tripolisu lietadlo so 180 miestami, aby priviezlo späť domov Bulharov z krajiny zmietanej nepokojmi hraničiacimi s občianskou vojnou. Podnikom zorganizovaný let bol plný a predbehol vládou vyslané iné lietadlo, ktoré potom viezlo do Sofie jedinú Bulharku.

Aby neletelo prázdne, nabralo obyvateľov ďalších balkánskych krajín, hlavne Macedóncov a Chorvátov a dokonca aj niekoľko Číňanov, ktorí sa chceli dostať z Líbye preč.

Premiéra Borisova táto blamáž natoľko rozhorčila, že na mieste zosadil Koceva z čela štátneho podniku. Odôvodnil to údajne tým, že od riaditeľa išlo o "pokus zaistiť si lacnú osobnú reklamu", napísala agentúra APA s odvolaním sa na bulharské zdroje.

Podľa Sega tým ale vyšiel najavo len nedostatok koordinácie a úplná bezradnosť ministerstva zahraničia, ktoré malo evakuáciu riadiť. Kocev si potom zachránil svoj post, keď rýchlo pribehol k premiérovi, "aby sa ospravedlnil".

Nakoniec všetko skončilo tým, že ho premiér "pochválil za iniciatívu" a do riaditeľského miesta ho opäť vymenoval, uzatvára APA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu