Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Po sankciách zvažujú USA aj vojenské akcie proti Kaddáfimu

Barack Obama
Barack Obama

WASHINGTON - Po sankciách uvalených na režim líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího vraj USA zvažujú aj vojenské akcie, ak by Kaddáfí pokračoval v krvavom násilí proti vlastnému ľudu.

Finančné opatrenia, ktoré v piatok vyhlásil americký prezident Barack Obama, sú len prvým z radu krokov, ktoré "by mohli zahŕňať aj vojenské možnosti", napísal dnes denník The Washington Post s odvolaním na vysokého amerického vládneho činiteľa.

Medzi takéto kroky vraj patrí presadenie bezletovej zóny nad Líbyou, aby sa tak zabránilo bombardovaniu Kaddáfího odporcov zo vzduchu. V americkej vláde vraj však vládnu pochybnosti, či by sa pre takéto opatrenie dala nájsť širšia medzinárodná podpora, vzhľadom k očakávanému odporu napríklad zo strany Číny, dodal The Washington Post.

Podľa denníka sa Obamova vláda najprv držala späť s ráznymi krokmi proti Tripolisu zo strachu pred možnosťou odvetného zatýkania rukojemníkov. Americkí diplomati v Líbyi vraj varovali pred "rozhodnými posolstvami" z Washingtonu, aby tak neboli ohrození krajania v Líbyi.

"Ignorovať také varovania by bolo veľmi ťažké a nebezpečné," povedal denníku Ben Rhodes z Rady národnej bezpečnosti.

Spojené štáty už v piatok uvalili na Líbyu kvôli represiám tamojšieho režimu voči ľudovému povstaniu jednostranné sankcie. Tie sú namierené proti Kaddáfího vláde a členom jeho rodinného klanu, chrániť majú naopak imanie a prostriedky, ktoré patria líbyjskému ľudu.

V noci na dnes jednohlasne schválila sankcie proti vedúcim predstaviteľom Líbye Bezpečnostná rada OSN. Zmrazila majetok Muammara Kaddáfího a ľudí z jeho najbližšieho okruhu a zakázala im cestovať. Uvalila tiež embargo na dovoz zbraní do krajiny a vyzvala Medzinárodný trestný súd (ICC), aby vyšetril násilnosti voči líbyjským protivládnymi demonštrantom.

Žiadne ďalšie opatrenia voči Líbyi ale BR OSN údajne zatiaľ nechystá. Neuvažuje sa ani o vyhlásení bezletovej zóny nad severoafrickou krajinou, ani o vyslaní medzinárodných jednotiek OSN do Líbye. Akúkoľvek vojenskú intervenciu v krajine vylúčila aj Severoatlantická aliancia.

Na balíku sankcií proti líbyjským režimu sa v piatok v zásade zhodli aj členské krajiny Európskej únie. Formálne rozhodnutie o ich zavedení by malo padnúť začiatkom nadchádzajúceho týždňa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu